spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTDoliu în cultura botoşăneană - Scriitorul Dumitru Lavric a trecut la cele...

Doliu în cultura botoşăneană – Scriitorul Dumitru Lavric a trecut la cele veşnice

Scriitorul Dumitru Lavric, Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani, a trecut la cele veşnice. Vestea i-a îndurerat pe toţi cei care l-au cunoscut şi apreciat pe cel care şi-a dedicat viaţa culturii.

Dumitru Lavric s-a născut pe 18 septembrie 1943, în Scobinți, județul Iași. A absolvit școala primară în comuna natală, gimnaziul şi liceul la Hârlău, după care a urmat Facultatea de Filologie în cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

El a fost profesor la Flămânzi, redactor la ziarul Clopotul (în perioada 1971 – 1973), dar și directorul Centrului de Îndrumare a Creației Populare a Județului Botoșani (între anii 1973 – 1976).

În debutul activităţii didactice, a realizat primele culegeri de folclor

În primii ani ca profesor, Dumitru Lavric a realizat primele culegeri de folclor din zona Frumuşica, Prăjeni, Copălău. Ca director al Centrului de Îndrumare a Creaţiei Populare a iniţiat manifestări de anvergură (Holda de Aur, Serbările Pădurii, Mărţişor dorohoian, Satule, mândră grădină, Festivalul „Mihail Sorbul”). Totodată, el a continuat cercetarea folclorică în teren, s-a ocupat de antologii ale tinerilor scriitori botoşăneni şi a colaborat cu cercetători din Iaşi pentru explorarea folclorului botoşănean. Tot atunci a publicat şi primele culegeri de autor.

A fost, de asemenea, șef al Rețelei Cinematografice a Județului Botoșani şi a colaborat cu marii actori români originari din Botoşani. Graţie acestor colaborări, a reuşit să aducă la Botoşani în premiere de gală actori şi regizori precum Gheorghe Vitanidis, Geo Saizescu, Mircea Mureşan, Octavian Cotescu, Valeria Seciu, Mircea Albulescu, Silvia Popovici, Draga Olteanu-Matei, Alexandru Lungu. După Revoluţie, Dumitru Lavric şi-a reluat activitatea didactică la Liceul ”Virgil Madgearu” Iași. Începând cu 2005, şi-a continuat activitatea didactică la Colegiul Național ”A.T. Laurian” Botoșani). Câţiva ani a fost consilier artistic la Orchestra Populară ”Rapsozii Botoșanilor”.

Dumitru Lavric a colaborat cu publicații locale și naționale, a publicat mai multe volume, dedicându-şi viaţa cercetării folclorului, realizând şi studii dedicate creațiilor literar-muzicale din județul Botoșani și nordul Republicii Moldova.

Dumitru Lavric a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani în decembrie 2018. „Vă voi mulţumi indirect, dar din tot sufletul, încercând să cuprind într-o paranteză poetică, prezentul, trecutul şi, de ce nu, viitorul„, a spus, vizibil emoţionat, Dumitru Lavric, după primirea distincţiei. El a citit „Rugă”, una dintre poeziile sale.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...