vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTPregătiri pentru recensământul populaţiei

Pregătiri pentru recensământul populaţiei

Pandemia şi-a pus amprenta asupra tuturor activităţilor, iar recensământul populaţiei nu a fost ocolit. Astfel, din cauza normelor sanitare impuse, procedura, care ar fi trebuit să aibă loc în acest an a fost amânată pentru anul viitor.

În această perioadă se află în plin proces de pregătire etapa sectorizării. „Majoritarea UAT-urilor (unități administrativ teritoriale) au introdus deja în aplicația noastră informatică clădirile, urmând să se înceapă sectorizarea și de a merge pe teren pentru a se verifica modul de completare a clădirilor pe hartă. Practic, cei de la București (n.r Institutul Național de Statistică) ne trimit un sector din județul Botoșani și noi luăm tableta și mergem acolo să vedem dacă corespunde ceea ce este încărcat cu ceea ce este la fața locului”, a declarat Valentin Popa, directorul Direcției Județene de Statistică (DJS).

Recenzori plătiţi la chestionar

Recenzorii implicaţi în recensământ vor avea fiecare în parte câte un sector, în care vor avea de recenzat câte 100 de locuințe. „Fiecare recenzor va avea un sector în care vor fi 100 de locuințe, adică vor recenza câte 100 de locuințe. Aceștia vor fi plătiți la chestionar. În cazul blocurilor cu mai multe etaje, acele blocuri turn, se va subsectoriza ca astfel să nu depășească. Vor fi în jur de 650 de recenzori la nivelul județului Botoșani. În prima perioadă, undeva în lunile ianuarie –februarie 2022, se vor încărca din bazele de date administrative toate informațiile despre populație”, a explicat directorul DJS.

Autorecenzarea, o etapă în premieră

Recensământul populației presupune trei etape, respectiv colectarea din baze de date administrative, autorecenzarea și recenzarea pe teren.

Colectarea din baze de date administrative este prima etapă și presupune încărcarea pe tablete a informațiilor despre persoane și locuințe, colectate la nivel central. „Ceea ce se regăsește în bazele de date administrative, se vor încărca în sistem”, a explicat directorul DJS.

Autorecenzarea este elementul de noutate, aceasta fiind o procedură ce va fi folosită în premieră. Cetăţenii care vor prefera această metodă de recenzare vor avea posibilitatea de a intra pe internet, vor accesa un link, unde vor avea de completat un chestionar electronic. Pentru a încuraja această metodă de recenzare, cei ce o vor folosi vor primi o zi liberă de la serviciu. „La sfârșitul chestionarului va exista un cod de bare sau un cod QR. Beneficiarul poate merge cu acest cod la serviciu şi va beneficia de o zi liberă. Această etapă va debuta în luna mai”, a adăugat Valentin Popa.

Procedură de probă în luna martie

În luna martie a acestui an a avut loc un recensământ de probă, iar la Botoșani s-au colectat date pentru 1.200 de gospodării.

 În perioada 10 – 31 martie am avut în desfășurare recensământul de probă. Acesta a vizat testarea capacității de colectare a datelor, modul de funcționare a soluției tehnice pentru autorecenzare precum și organizarea fluxului de lucru în procesul de recenzare”, a precizat Valentin Popa.

Noi sperăm ca recenzarea pe teren să se facă la un procent cât mai mic din populație”

Ultima etapă, recenzarea pe teren, va debuta în luna iulie. “Noi sperăm ca recenzarea pe teren să se facă la un procent cât mai mic din populație, datorită celor două etape anterioare, adică bazele de date și autorecenzarea. Ne bazăm foarte mult ca populația să se autorecenzeze. Practic această etapă, în premieră, va ajuta în primul rând în contextul pandemiei, oamenii nu vor mai deschide ușile recenzorilor”, a declarat Valentin Popa.

Comisii înfiinţate la nivel judeţean

Pentru procesul de recenzare a populaţiei, în fiecare judeţ a fost înfiinţată o unitate județeană de implementare a recensământului populației (UJIRP). Această structură este condusă de prefectul judeţului Dan Nechifor, în calitate de preşedinte. Vicepreşedinţi sunt Doina Federovici, președintele CJ, subprefectul Magda Oleniuc și Valentin Popa, directorul DJS. Secretar al comisiei este Ovidiu Mihalache.

Printre membri UJIRP se numără Marcel Bejenariu (secretarul general al județului Botoșani), Viorel Șerbănoiu (inspector șef al Inspectoratul Județean de Poliție), Cristian Boicu (colonel-Direcția Județeană de Telecomunicații Speciale), Gabriel Hârtie (Inspector Școlar General), Doina Nacu (director executiv-DGASPC), Paul Hrușcă (arhitect-șef, Consiliul Județean), Mihai Bâlbă (oficiul de Cadastru și Publicitate imobiliară, Botoșani) și Constantin Țiței (șef structură, Biroul pentru Imigrări).

Catagrafiere la Recensământ

Un alt element de noutate în privinţa recensământului populației va fi, pe lângă folosirea tabletelor, şi utilizarea sistemului GPS nu doar pentru monitorizarea recenzorilor. „Se va face o catagrafiere, va fi ca un fel de hartă, pentru că recenzorii vor intra peste tot. Când pui cursorul și dai click pe un loc, se vor deschide informațiile legate de acel loc”, declara în urmă cu ceva timp Valentin Popa.

Deoarece conține date cu caracter personal, această hartă ar putea deveni publică doar cu acces limitat. De asemenea, trebuie menționat că desfășurarea Recensământului populației a blocat o parte din activitatea primăriilor. „De la 31 august 2020 nu se mai poate lucra la nomenclatorul stradal, deci nu pot fi schimbate nume sau numere de străzi. Interdicția este valabilă până la finalizarea recensământului”, a explicat șeful Direcției de Statistică. Potrivit calendarului oficial, Recensământul populației va fi finalizat la 31.12.2023.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
7.6 °
5.5 °
82 %
2.1kmh
46 %
vin
5 °
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...