Facturi mai mari pentru botoşănenii care sunt clienţi ai Modern Calor

Botoşănenii care au apartamentele racordate la sistemul centralizat de termoficare vor plăti mai mult la Modern Calor. Astfel, începând cu 1 august 2021, preţul local facturat la populaţie va fi de 200 de lei pe gigacalorie, în condiţiile în care, în ultimii trei ani acesta a fost de 180 de lei pe gigacalorie. Această majorare a fost aprobată ieri, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Municipal Botoşani.

Înainte de vot, Camelia Harcotă, funcţionar în cadrul Primăriei Botoşani, a explicat că preţul facturat populaţiei a fost menţinut la nivelul a 180 de lei din anul 2018. Practic, majorarea aprobată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a preţului de producere a energiei termice se putea regăsi în subvenţia la termoficare asigurată de la bugetul local sau în preţul facturat clienţilor casnici. „Deci propunerea este că votaţi preţul pentru populaţie, care creşte de la 180 de lei la 200 de lei. Este foarte mic în comparaţie cu preţurile din ţara noastră”, a mai spus Camelia Harcotă.

Practic, prin votul de ieri, preţul local al energiei termice a fost majorat de la 383,12 lei pe gigacalorie, la 403,03 de lei pe gigacalorie. Cum populaţia va plăti 200 de lei pe gigacalorie, de la bugetul local va fi asigurată o subvenţie de 203,03 de lei pe gigacalorie.

În ultimii ani, au existat multe discuţii generate de subvenţia acordată de la bugetul local pentru termoficare. Aceasta este asigurată din banii de impozite şi taxe plătiţi de toţi botoşănenii, în condiţiile în care nu toţi cetăţenii municipiului beneficiază de serviciile asigurate de societatea de termoficare. La această dată, Modern Calor mai are 10.390 de clienţi casnici.

Deja ai votat!