Populaţia judeţului este în continuă scădere

Populaţia judeţului continuă să scadă, acest lucru fiind demonstrat de cele mai recente statistici întocmite de Direcția Județeană de Statistică (DJS), care arată că numărul de decese continuă să-l depăşească pe cel al naşterilor. Astfel, în luna mai a acestui an, în judeţ au fost înregistrate 269 de naşteri şi 565 de decese, ceea reprezintă un spor natural negativ de 296 de persoane.

Și comparativ cu luna mai a anului trecut se constată o scădere a numărului de nașteri, fiind înregistrate cu 36 mai puțin, iar numărul persoanelor care au decedat a fost mai mare cu 76 comparativ cu aceeași perioada a anului 2020. În luna mai a lui 2020 a fost un spor natural negativ de 184 de persoane.

Populaţia va scădea cu 30% în următorii 30 de ani

În viitor, situația se arată a fi și mai dramatică. În urma unui raport realizat de Eurostat, se constată faptul că în următorii 30 de ani județul Botoșani va avea cu 30% mai puțini locuitori.

În ceea ce privește populația României, aceasta va ajunge de la 19,4 milioane de persoane, câte au fost înregistrate în 2019, la 15,5 milioane de persoane în 2050, pe fondul natalităţii scăzute şi al migraţiei externe, arată datele Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

Natalitate scăzută de migraţie şi sărăcie

Principala cauză a acestei situaţii o reprezintă plecarea tinerilor în străinătate pentru a-şi asigura un trai mai bun. Pe lângă aceasta, specialiştii susţin că îmbătrânirea populaţiei şi situaţia financiară precară a celor rămaşi fac tot mai grea întemeierea unei familii şi duc implicit la scăderea numărului naşterilor.

Datele celui mai recent recensământ arată că, în Botoşani, proporţia persoanelor cu vârste peste 60 de ani a crescut de la nici 17% în 1990 la peste 21% în 2011. În perioada 2002-2011, din localităţile mici a plecat în medie un sfert de populaţie, lăsând sute de case pustii. O altă cauză a scăderii populaţiei o reprezintă şi mortalitatea infantilă.

La nivelul judeţului, populaţia a scăzut cu aproape 60.000 de locuitori în ultimii 10 ani.

Deja ai votat!