Ziua Imnului Național al României sărbătorită și la Botoșani

Ziua Imnului Național al României a fost marcată astăzi, 29 iulie a.c., în municipiul Botoșani, printr-o suită de ceremonii care au avut loc pe Bulevardul Mihai Eminescu și pe Pietonalul Unirii. La eveniment au participat prefectul județului, Dan Nechifor, președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, dar și alte oficialitățile locale, parlamentari, lideri politici, cadre militare active, în retragere sau în rezervă precum mai mulți șefi de instituții, inclusiv reprezentanții structurilor Ministerului Afacerilor Interne sau Ministerului Apărării. Festivitățile au inclus oficierea unui serviciu religios, intonarea imnului, scurte alocuțiuni ale oficialităților, dar și defilarea gărzii de onoare.

„Imnul Național, element al identității românești, ne readuce aminte cine suntem, cine am fost și obligația de a respecta originile și de a ținti cât mai sus. Poate credem, unii dintre noi, că am auzit de prea multe ori că trebuie să ne deșteptăm, așa cum spune probabil cel mai cunoscut vers al Imnului. Dar oare înțelegem cu adevărat chemarea la trezire? La rațiune? La responsabilitatea de a-ți construi propriul destin? Este un adevăr pe care istoria ni l-a demonstrat de foarte multe ori. Când rațiunea doarme, se nasc monștri. Iar cea care ajunge să sufere, poate cel mai mult, este chiar rațiunea. Așadar, vă invit să fiți responsabili, cu ochii minții deschiși și cu Dumnezeu în suflet”, a spus prefectul județului, Dan Nechifor.

Ziua Imnului Național al României este sărbătorită în fiecare an la 29 iulie, dată la care, în anul 1848, „Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. Versurile aparțin lui Andrei Mureșanu (1816-1863), iar muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854). Poemul „Un răsunet” a fost redactat și publicat în timpul Revoluției de la 1848, imnul fiind intonat în timpul Războiului de Independență (1877-1878), cât și în perioada primului și celui de-al Doilea Război Mondial. După 30 decembrie 1947, odată cu instaurarea dictaturii comuniste, „Deşteaptă-te, române!” a fost interzis, însă după evenimentele din Decembrie 1989 a devenit imnul național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991. Astfel, imnul „Deşteaptă-te române!” este considerat simbol național, alături de drapelul tricolor, stema țării și sigiliul statului.

Ziua Imnului Național al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998, care prevede că această zi va fi marcată de către autoritățile publice și de către celelalte instituții ale statului, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative cu caracter evocator și științific, în spiritul tradițiilor poporului român, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.

 

Deja ai votat!