Caravana Apăr Apa a ajuns la Cristeşti

Comună Cristeşti se află printre cele 200 de comune din întreaga ţară vizitate în acest an de Caravana ”Apăr Apa”, un proiect al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. În cadrul proiectului aici a ajuns, în aceste zile, şi Ion Metiu, coordonator instituţional în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Aproximativ 80 de teste au fost făcute de reprezentaţii ”Apăr Apa”, iar rezultatele au fost diferite. De la sub 10 mg/l nitraţi, ceea ce arată că este o apă foarte bună, până la peste 500 mg/l nitraţi, ceea ce arată că apa respectivă nu este potabilă nici măcar pentru animale, în schimb este foarte bună pentru udat legumele. Apa cu peste 50 mg/l nitrați nu este potabilă, deci nu mai trebuie folosită pentru consum.

Nitrații afecteze în special a copiilor sănătatea copiilor

Nitrații nu se văd, nu au gust și nu dispar prin fierbere, ajungând să afecteze grav sănătatea celor care o consumă, în special a copiilor. Nitraţii din fertilizatorii agricoli utilizaţi în exces şi gunoiul de grajd depozitat impropriu poluează apa pe care o bem.

În România, poluarea apelor din fântâni cu nitrați e responsabilă pentru multe cazuri de „boală albastră” la copiii nou-născuţi. În plus, poluarea lacurilor cu nutrienți duce la eutrofizare, adică la dezvoltarea excesivă a algelor care, treptat, sufocă fauna din apă.

Caravana „Apăr Apa” vizează testarea gratuită a concentrației nitraților din apa din fântânile locuitorilor

„APĂR APA”, o iniţiativă a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, propune mai multe soluţii eficiente pentru sănătatea apelor din România, promovând astfel folosirea cu discernământ a fertilizatorilor şi depozitarea gunoiului de grajd pe platforme speciale.

Caravana „Apăr Apa” vizează testarea gratuită a concentrației nitraților din apa din fântânile locuitorilor, puțuri sau alte surse necentralizate, şi informarea gospodarilor despre măsuri privind reducerea poluării apelor cu nitrați proveniți din surse agricole.

Deja ai votat!