vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTCaravana Apăr Apa a ajuns la Cristeşti

Caravana Apăr Apa a ajuns la Cristeşti

Comună Cristeşti se află printre cele 200 de comune din întreaga ţară vizitate în acest an de Caravana ”Apăr Apa”, un proiect al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. În cadrul proiectului aici a ajuns, în aceste zile, şi Ion Metiu, coordonator instituţional în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Aproximativ 80 de teste au fost făcute de reprezentaţii ”Apăr Apa”, iar rezultatele au fost diferite. De la sub 10 mg/l nitraţi, ceea ce arată că este o apă foarte bună, până la peste 500 mg/l nitraţi, ceea ce arată că apa respectivă nu este potabilă nici măcar pentru animale, în schimb este foarte bună pentru udat legumele. Apa cu peste 50 mg/l nitrați nu este potabilă, deci nu mai trebuie folosită pentru consum.

Nitrații afecteze în special a copiilor sănătatea copiilor

Nitrații nu se văd, nu au gust și nu dispar prin fierbere, ajungând să afecteze grav sănătatea celor care o consumă, în special a copiilor. Nitraţii din fertilizatorii agricoli utilizaţi în exces şi gunoiul de grajd depozitat impropriu poluează apa pe care o bem.

În România, poluarea apelor din fântâni cu nitrați e responsabilă pentru multe cazuri de „boală albastră” la copiii nou-născuţi. În plus, poluarea lacurilor cu nutrienți duce la eutrofizare, adică la dezvoltarea excesivă a algelor care, treptat, sufocă fauna din apă.

Caravana „Apăr Apa” vizează testarea gratuită a concentrației nitraților din apa din fântânile locuitorilor

„APĂR APA”, o iniţiativă a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, propune mai multe soluţii eficiente pentru sănătatea apelor din România, promovând astfel folosirea cu discernământ a fertilizatorilor şi depozitarea gunoiului de grajd pe platforme speciale.

Caravana „Apăr Apa” vizează testarea gratuită a concentrației nitraților din apa din fântânile locuitorilor, puțuri sau alte surse necentralizate, şi informarea gospodarilor despre măsuri privind reducerea poluării apelor cu nitrați proveniți din surse agricole.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...