Cod galben pentru Botoșani

Meteorologii au emis un COD GALBEN pentru intervalul de timp 1 august, ora 17 – 2 august, ora 12 pentru jumătatea nord-vestică a județului.

Seara și în cursul nopții, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică accentuată se va manifesta prin intensificări ale vântului ce trecător pot lua aspect de vijelie, cu rafale de 55-70 km/h, averse, descărcări electrice și izolat căderi de grindină. Local, cantitățile de apă vor depăși 15-20 l/mp (mm).

Pe parcursul zilei de astăzi, 1 august, transportul de aer fierbinte și uscat – cu un gradient termic vertical deosebit de ridicat (8-9.5°C/1000 m) -, se intensifică, astfel încât temperaturile maxime din nord-vestul teritoriului vor atinge frecvent 34-37°C.

Curentul jet poziționat deasupra zonei de nord-vest a țării noastre va asigura o dinamică deosebită, ce se traduce prin valorile ridicate ale forfecării vântului: 20-30 m/s în stratul 0-6 km și 12-18 m/s în primii 3 km.

Apropierea unui front rece ondulat dinspre zona Ungariei, asociat cu prezența unui “dry-line” (zonă cu umezeală foarte scăzută) vor reprezenta elementele declanșatoare ale fenomenelor, după-amiaza târziu și seara. Indicele DCAPE (energia potențială disponibilă în zona curenților descendenți) cu valori remarcabile, 900-1200 J/kg, este un indicator foarte bun pentru gradul ridicat de severitate al vijeliilor.

Profilul inferior al troposferei (sub 3000 m) va fi caracterizat de un aer foarte uscat, ceea ce va conduce la o răcire evaporativă intensă. Cu alte cuvinte, când precipitațiile ajung, în traseul lor spre sol, în acest strat de aer uscat, se vor evapora parțial, masa de aer se va răci brusc și va intra într-o descendență violentă până la nivelul solului, unde la impactul cu temperaturile ridicate (30-32°C), foarte probabil va genera rafale puternice de vânt, ce pot depăși uneori 100 km/h.

Deja ai votat!