36 de localități lovite de dezlănțuirea naturii. Pagube evaluate după furtunile din ultimele zile (VIDEO)

Distrugerile provocate de fenomenele meteo înregistrate în județ în ultimele zile vor fi evaluate de autoritățile locale, după care comisiile de evaluare a pagubelor vor merge în teren astfel pentru ca ulterior să fie întocmit un proiect de hotărâre în vederea acordării unor despăgubiri de la Guvern. Anunțul a fost făcut astăzi de prefectul județului, Dan Nechifor, în cadrul unei conferințe de presă.

Astfel, potrivit unui prim bilanț, furtunile și ploile care s-au abătut asupra județului, în perioada 28 iulie – 2 august a.c. ar fi afectat în total 24 de unități administrativ teritoriale, cu 36 de localități. În cele șase zile, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) au fost peste 80 de apeluri în urma avertizărilor meteo emise de meteorologi, fiind vorba de patru avertizări de tip Cod Portocaliu și șase de tip Cod Roșu. „Pe lângă Codurile Roșii pe care le-am avut ieri (n.r. – luni, 2 august a.c.), am mai consemnat căderi de grindină în lunca Prutului. Așteptăm rapoartele operative de la UAT-uri și vom trimite comisiile pentru constatarea pagubelor, inclusiv pentru culturile care au fost afectate. Sperăm ca astăzi să finalizăm să putem aproba raportul și eventual mâine cel târziu să trimitem proiectul de hotărâre”, a spus prefectul Dan Nechifor (foto), care a adăugat că în municipiul Botoșani, orașul Bucecea, comunele Blândești, Curtești, Durnești, Nicșeni, Răchiți, Stăuceni și Vlădeni comisiile locale continuau și astăzi inventarierea distrugerilor.

Pagubele ar fi destul de mari pentru că, în ciuda estimărilor făcute de meteorologi, au existat și situații în care prognozele au fost depășite de dezlănțuirea naturii. „Dacă Agenția Națională de Meteorologie estima peste 35 l/mp am avut zone cu 94 l/mp. S-a intervenit punctual și pentru eliminarea apei din gospodări”, a recunoscut colonelul Dan Decebal Muraru, împuternicit inspector șef al ISU Botoșani, care a subliniat că fenomenele meteo periculoase au afectat locuințe, stâlpi de susținere a rețelelor electrice, dar și arbori aflați pe marginea drumurilor.

 

 

 

Deja ai votat!