Expoziție permanentă de sculptură, la Botoșani

Iubitorii de cultură se vor putea bucura în curând de o expoziție de sculptură permanentă, organizată de Muzeul Județean de Istorie din Botoșani. Aceasta va fi amenajată la City Gallery, spațiul de lângă Galeriile de Artă, „Ștefan Luchian”. Reprezentanții instituției intenționează ca, până în luna septembrie, să finalizeze demersurile necesare realizării primului vernisaj și astfel sculpturile să fie scoase la lumină.

„În momentul de față ne ocupăm de amenajarea spațiului din punct de vedere al condițiilor de expunere pentru că, la fel ca la orice spațiu muzeal, trebuie să asigurăm tot ce înseamnă securitatea spațiului, microclimatul etc. De asemenea, este în analiză planul de risc care trebuie aprobat inclusiv de către Poliția municipiului Botoșani”, a declarat Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Județean, Botoșani.

Din cauza lipsei unui spațiu expozițional permanent, sute de sculpturi valoroase zac în depozitul Muzeului Județean. „În patrimoniu există câteva sute. Sunt sculpturi foarte mari ca dimensiune, de tip socialist, dar și busturi ale muncitorilor, dar și cel al lui Stalin. Este, totuși istoria noastră”, a spus Aurel Melniciuc.

„Este un  deziderat de-al nostru de a crea un Muzeu de Artă”

Aurel Melniciuc a menționat faptul că își dorește ca în viitor să se creeze un Muzeu de Artă pentru expoziții permanente în municipiul Botoșani, în prezent existând doar Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” care găzduiesc, în special, expoziții de pictură.

„Este un deziderat mai vechi de-al nostru de a crea un muzeu de artă, deocamdată avem doar Galeriile de Artă care expun temporar, în special, expoziții de pictură botoșăneană și nu numai. Tocmai de aceea am regândit acel spațiu, fostul fond plastic, cum este cunoscut de botoșăneni, și considerăm că este util să avem o expoziție permanentă a colecției de sculptură”, a precizat directorul Muzeului Județean.

Deja ai votat!