Expoziţie retrospectivă Viorica Bălan, la Memorialul Ipoteşti

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii  „Mihai Eminescu”, în colaborare cu Muzeul de Istorie  „Vasile Pârvan” din Bârlad, va găzdui, în perioada 5 – 30 august, lucrările  pictoriței Viorica Rodica Bălan. Lucrările sunt expuse în sala „Horia Bernea”. Vernisajul va avea loc joi, 5 august  2021, începând cu ora 11:00.

Viorica Rodica Bălan (1918 – 1993) s-a născut în Iași, în familia unor renumiți medici. A urmat școala primară, apoi Liceul Notre Dame de Sion din localitate. După absolvirea liceului, s-a înscris la Facultatea de Litere şi Filosofie (secția franceză şi arheologie) a Universității Mihăilene. A urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase din Iași, secţia pictură, absolvind studiile în 1947 și avându-i profesori pe renumiții pictori Nicolae Popa, R.Hette, J.L.Cosmovici, R. Simionescu. Începând cu anul 1952, a activat la Muzeul Etnografic al Moldovei din Iași, apoi, ca desenator, la Academia R.S.R. În perioada 1963 – 1976, Viorica Rodica Bălan a fost profesor la Școala de Artă Populară.

Lucrările realizate de Viorica Rodica Bălan au fost expuse la numeroase expoziții personale și de grup în țară și în străinătate. În creația sa, transpare talentul de colorist și bun desenator, iar lucrările sale sunt pline de dinamism și mare rafinament cromatic, dublat de sensibilitate„, a declarat Ala Sainenco, directorul Memorialului Ipoteşti.

 

 

Deja ai votat!