marți, martie 19, 2024
AcasăLocal BTMoment istoric - Primăria Botoşani a preluat Cinematograful Unirea (video)

Moment istoric – Primăria Botoşani a preluat Cinematograful Unirea (video)

Cinematograful Unirea, instituţie care ocupă un loc aparte în sufletul a mii de botoşăneni, a fost preluat de către municipalitate. După ani de demersuri şi aşteptări, primăria a preluat cinematograful, protocolul de predare – primire fiind semnat astăzi, la Primăria Botoşani. „Suntem în fața unui moment istoric în care patrimoniul municipiului Botoșani se îmbogățește cu un portofoliu de activități și cu o clădire emblematică pentru istoria orașului. Eu consider că municipiul Botoșani se ocupă foarte bine de clădirile pe care le administrează şi le are în proprietate. Semnăm azi protocolul de predare – primire pentru Cinematograful Unirea, pentru a reda comunității acest cinematograf în acord cu așteptările pe care le au botoșănenii, pentru a diversifica paleta de acțiuni care va fi la Cinematograful Unirea”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Primăria a preluat clădirea și un teren de 841 de metri pătraţi. „O condiție pentru a prelua acest cinematograf a fost să angajăm și persoanele care lucrează aici, este vorba de patru persoane, printre care și domnul director Hrițcu, cu o activitate pe care o apreciez și pe care sunt convins că o va avea în continuare”,  a mai spus Cosmin Andrei. Cei patru angajaţi ai cinematografului au devenit angajaţi ai Teatrului „Mihai Eminescu”.

Prin protocol, municipalitatea s-a angajat să difuzeze încă 15 ani producții cinematografice, urmând ca în patru ani să asigure dotarea și modernizarea clădirii. Totodată, primăria a achitat şi o datorie de 431.000 de lei, pe care o avea cinematograful.

Planuri pentru un centru cultural

Planurile edililor vizează realizarea unui centrul cultural, inclusiv extinderea clădirii pe verticală, care să permită organizarea unor evenimente importante pentru comunitate. Mai mult, cinematograful reabilitat ar putea să devină şi sediu pentru Filarmonica „George Enescu” Botoşani. Cosmin Andrei îşi doreşte ca la cinematograf să fie multe premiere ale instituţiilor de cultură, premiere cinematografice şi alte evenimente. Clădirea va fi reabilitată cu fonduri europene. Până atunci, sunt necesare lucrări urgente, respectiv realizarea hidroizolaţiei, reabilitarea şi modernizarea grupurilor sanitare şi aducerea sălii la un alt nivel de confort pentru public.

Victor Purice, administrator RADEF Româniafilm, a apreciat că preluarea cinematografului este un pas făcut în favoarea comunităţii. „Am garanţia că acest cinematograf a fost dat pe mâini bune. Aveţi cinematograful amplasat extraordinar de frumos, aşa că nu aveţi decât să bucuraţi comunitatea”, a mai spus oficialul.

Vizibil emoționat, Viorel Hriţcu, directorul Cinematografului Unirea, a spus că de 20 de ani aşteaptă luminiţa de la capătul tunelului. „Astăzi avem lumina la cinema. Mă gândesc la investiţiile care se vor face și mă bazez pe profesionalismul colegilor mei. Sigur putem face o treabă bună pentru comunitate”, a spus Viorel Hrițcu.

Cinematograful Unirea a fost deschis în anul 1977 şi are o capacitate de 500 de locuri. „Eu văd un cinematograf de artă, inclus în programul european Europa Cinema, prin care să rulăm preponderent film românesc şi film european şi să ne ocupăm foarte mult de premiere în general şi să aduce toate festivalurile de film la Botoşani”, a concluzionat Viorel Hriţcu.

Vizită cu emoţii la cinema

După semnarea protocolului, oficialii au mers la cinematograf, locul atât de îndrăgit de foarte mulţi botoşăneni. Vechiul aparat de difuzare filme, placheta cu locurile din sală, casa de bilete – locul asaltat ani la rând de botoşănenii iubitori de film, holul unde de-a lungul anilor actori îndrăgiţi s-au întâlnit cu publicul la premiere, gongul care anunţă începerea filmului, suporturile originale de flori, scaunele care au nevoie de „retuşări” sau măcar de huse – sunt doar câteva dintre coordonatele acestei clădiri emblematice. Toate acestea au fost incluse în documentaţia care stă la baza preluării cinematografului de către municipalitate. Oficialii prezenţi la cinema au spus că au amintiri frumoase cu cinematograful, din diferite etape ale vieţii lor.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
1.1 ° C
1.1 °
-0.6 °
87 %
0.9kmh
91 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
8 °
vin
10 °
sâm
10 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...