Nouă alertă alimentară lansată de ANSVSA

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a lansat o nouă alertă alimentară la nivel naţional. Astfel, reprezentanţii instituţiei au decis retragerea de la vânzare a două tone de chiftele care conţineau oxid de etilenă, un compus chimic interzis în Uniunea Europeană. Șefului ANSVSA, Mihai Ponea, a declarat că produsele ar fi fost deja retrase de la raft, dar o parte au fost deja vândute. În ceea ce privește produsul vizat, oficialul ANSVSA susține că este vorba despre două tone de chiftele.

„Am fost notificat aseară de către un alt stat membru. Pe această cale, atrag atenţia în mod deosebit lanţurilor de magazine care au comercializat aceste chiftele să afişeze public, la vedere, care este tipul şi lotul acestor produse, pentru ca cei care au cumpărat produsul să îl poată identifica şi returna. Este foarte important asta! Încă de aseară au fost retrase de pe rafturi, dar au fost comercializate o parte din aceste chiftele, aşa că rog public ca supermarketurile să afişeze fotografia produsului la intrarea în magazin, pentru a putea fi adus înapoi de clienţi”, a declarat Mihai Ponea, directorul ANSVSA, la Antena 3.

Directorul ANSVSA a fost întrebat în ce magazine au fost comercializate chiftelele, dar și despre ce brand este vorba. Potrivit acestuia, ANSVSA va veni cu precizări în curând referitoare la acest aspect. „În cel mai scurt timp, ANSVSA va pune public pe site aceste produse. Atrag atenţia comercianţilor că atât timp cât vând în România produse alimentare, au obligaţia ca ele să fie sigure. Dacă se depistează un risc, au obligaţia să informeze consumatorul. Altfel, vom lua măsuri drastice, până la suspendarea supermarketurilor. Nu ne jucăm cu siguranţa cetăţeanului!”, a adăugat el.

Oxidul de etilenă este o substanță folosită pentru distrugerea bacteriilor, astfel încât produsele să nu mucegăiască pe durata transportului. Intoxicarea sau îmbolnăvirea pe loc nu este posibilă, iar cantitățile mici nu produc efecte imediate.

Deja ai votat!