Botoșănean condamnat la închisoare pe viață după două crime comise cu ferocitate

Închisoare pe viață. Aceasta este pedeapsa pe care a primit-o un bărbat din comuna Corlăteni, care la începutul lunii august 2020 și-a ucis concubina într-un mod barbar. Condamnat de instanța de fond la 12 ani de detenție, bărbatul, Costel Viorel Groza, s-a ales cu pedeapsa maximă după ce rudele victimei au făcut recurs. Sentința definitivă a fost pronunțată vineri, pe 6 august a,c., de Curtea de Apel Suceava, la aproape un an de la comiterea crimei. Aflat deja în spatele gratiilor, unde a stat în arest preventiv, bărbatul își va petrece restul vieții în pușcărie întrucât el are deja 57 de ani, iar o eventuală eliberare condiționată ar putea veni după executarea a 25 de ani de detenție, adică în momentul în care bărbatul va avea vârsta de 82 de ani.

Scenele violente au avut loc pe 10 august 2020, după mai multe episoade care păreau a anunța deznodământul tragic. Bărbatul trăia în concubinaj cu Emilia Z. de mai bine de cinci ani. O perioadă de timp, relațiile dintre cei doi au fost normale, problemele apărând în luna ianuarie 2020, când o certă a degenerat în violențe. Atunci, femeia l-ar fi lovit pe bărbat cu o tigaie în cap, iar el a ripostat cu o palmă. După acest conflict, femeia a plecat în Italia la fiii ei, iar bărbatul a rămas o perioadă la domiciliul conjugal, după care a plecat în județul Suceava unde s-a angajat la o fermă de animale. Au ținut legătura pe Facebook, iar, după sărbătorile pascale, femeia a revenit în țară, iar cei doi s-au împăcat. Înainte de această împăcare, bărbatul a avut însă o tentativă de suicid, ingerând o cantitate de substanțe chimice ce l-au adus în comă câteva zile. Gestul ar fi venit după ce femeia îl anunțase de mai multe ori că vrea să renunțe la relația lor, iar el nu avea unde locui.

Lucrurile s-ar fi liniștit pentru că, din câte au povestit vecinii, de la incidentul respectiv și până la crimă nu au mai auzit scandaluri între cei doi. Spiritele s-au aprins însă pe 10 august, când, după vizita unui bărbat, Costel Viorel Groza ar fi avut un schimb de cuvinte cu niște rude, deranjat fiind că acestea nu ar fi rămas să vorbească cu musafirul. Au urmat mai multe discuții între toate rudele, majoritatea apropiaților fiind deranjați de o replică a lui Costel Viorel Groza. Rudele s-au retras în final, punând totul pe seama băuturii, dar reproșurile primite l-au deranjat pe Costel Viorel Groza, care s-a luat din nou la ceartă mai apoi cu concubina. Atunci femeia i-a reproșat că nu muncește suficient și l-a anunțat că va pleca în Italia. A fost momentul culminant pentru că bărbatul a reacționat violent, lovind-o pe Emilia Z. cu un cuțit și cu topor de mai multe ori peste cap și corp până acesta nu a mai prezentat semne vitale, după care a sunat la 112 pentru a se denunța. „Veniţi că am tăiat-o”, a fost mesajul bărbatului pentru operatorii de la 112. La locul tragediei au ajuns polițiștii și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță, însă pentru femeie a fost prea târziu. Din cauza leziunilor suferite, victima a decedat la scurt timp.

Ancheta avea să arate că bărbatul ar fi la a doua crimă. În 1988, el a fost judecat și condamnat pentru omor deosebit de grav și tentativă de omor, executând 20 de ani de închisoare. Femeia a crezut că anii de pușcărie l-au schimbat pe bărbat și a vrut să îi acorde o șansă, dar a sfârșit în mod tragic. Arestat, Costel Viorel Groza a fost expertizat, psihiatric, având în vedere modul de săvârșire a faptei, medicii legiști apreciind că bărbatul ar prezenta o serie de tulburări psihice, însă ar fi comis fapta cu discernământ. Prin urmare, el a fost trimis în boxa acuzaților și judecat. Cum bărbatul nu a contestat rezultatele anchetei, judecătorii au apreciat că acesta a recunoscut faptele și i-au redus pedeapsa cu o treime. Așa se explică pedeapsa destul de mică dictată inițial de Tribunalul Botoșani. Copiii victimei au contestat sentința, iar magistrații Curții de Apel le-au dat câștig de cauză, bărbatul fiind în fapt la a doua crimă comisă de-a lungul vieții.

 

Deja ai votat!