joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTJudeţ lăsat fără computer tomograf

Judeţ lăsat fără computer tomograf

Judeţul Botoşani a rămas fără capacitate de analiză imagistică de înaltă calitate în sistemul medical de stat. Asta după ce toate cele trei computere tomograf, câte sunt în judeţ, s-au defectat. Aparatul de la Dorohoi şi cele două de la Botoşani stau şi aşteaptă reparaţii, care sunt, însă foarte costisitare.

Aparatul de la Spitalul Judeţean care abia a împlinit doi ani este nefuncţional de câteva luni bune, după ce tubul de Raze X a cedat şi a necesitat înlocuire. Pentru că piesa este foarte scumpă, unitatea sanitară s-a bazat tot pe computerul tomograf vechi, care, aşa cum era de aşteptat, a cedat şi el, în cursul zilei de miercuri.

În acest context, pentru moment, pacienţii care au nevoie de examen tomografic vor fi transportaţi la o clinică privată din oraş, cu care spitalul a încheiat un contract sau la Suceava, pe timpul nopţii.

Conducerea unităţii sanitare spune că speră să rezove în câteva zile problema. „Am dat deja comandă de piesa respectivă. În baza comenzii, în trei zile vine piesa. Între timp asigurăm toate urgenţele cu o clinică din oraş şi Spitalul Judeţean Suceava. Pentru moment reparăm aparatul vechi, pentru că înlocuirea tubului la el costă mult mai puţin”, a spus economistul Doina Caba, managerul Spitalului Judeţean.

Medici îndemnați la cumpătare

Cu tote acestea, informarea trimisă către toţi medicii din spital nu este atât de optimistă. „Preconizăm că defecţiunea CT-urilor din cadrul spitalului să fie remediată până la sfârşitul lunii august”, se arată în respectiva adresă, care îndeamnă şi la cumpătare din partea medicilor care solicită această investigaţie, pentru că spitalul trebuie să o plătească. „Rugăm medicii să avizeze efectuarea acestor CT-uri doar la pacienţii urgenţe medico-chirurgicale, datorită faptului că până la sfârşitul anului este un plafon de 40.000 de lei, care nu poate fi depăşit”, este avertismentul către medicii din spital.

Problema afectează și Serviciul de Ambulanță

Problema nu se răsfrânge doar asupra pacienţilor care au nevoie de examen CT, ci şi a celor care au nevoie de ajutorul unui echipaj de la Ambulanţă. Asta pentru că 2-3 echipaje, din cele opt existente, sunt aproape în permanenţă ocupate cu transportul pacienţilor la şi de la examenul CT, fie că este vorba despre clinica din Botoşani, pe timpul zilei sau Spitalul Suceava, pe timpul nopţii. „La Suceava chiar râdeau de noi miercuri noapte. Au spus că avem trei tomografe şi niciunul nu e bun. Ei îşi fac întâi cazurilor lor, iar ambulanţele de la Botoşani pot aştepta şi o oră-două”, a spus un medic din cadrul SJA Botoşani.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
10.2 ° C
13.7 °
10 °
54 %
4.7kmh
46 %
joi
11 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...