Rău platnicii pot fi din nou debranșați de la rețeaua de gaze și de energie electrică

Clienții care nu plătesc facturile la energie electrică și la gaze naturale vor putea fi din nou debranșați. Asta după ce Guvernul a renunțat la măsura de protecție acordată consumatorilor, pe durata stării de alertă. În decurs de un an numărul restanțierilor s-a dublat, iar valoarea sumelor neîncasate a atins nivelul record de 250 de milioane de lei. În luna iunie anul acesta, erau 173.000 de locuri de consum care ar fi fost în situaţia de deconectare datorită neplăţii, dar nu puteau fi deconectaţi”, a declarat Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România.

Clienții rău-platnici trebuie să achite facturile restante la energie electrică și gaze naturale în maximum 3 luni. În caz contrar, distribuitorii au din nou posibilitatea legală să-i deconecteze de la rețea.

“Nivelul soldului de facturi neplătite a crescut nepermis de mult. Din informaţiile din piață, există inclusiv clienţi care abuzează practic de această reglementare, având lichidităţi financiare şi preferând să plătească cu întârziere sau să amâne plata datoriilor. Or, în condiţiile în care avem creştere economică, nu cred că mai este util să menţinem această prevedere legală”,  declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Furnizorii iau în calcul să recupereze, în instanță, sumele restante de la clienții care nu fac plata în termen de 90 de zile și vor fi debranșați.

Deja ai votat!