marți, octombrie 4, 2022
AcasăLocalAn excelent pentru producția agricolă

An excelent pentru producția agricolă

Reprezentanții Clubului Fermierilor Români au transmis că în urma unui raport emis de Geoglam ( n.r, un organism internaţional care supraveghează evoluţia recoltelor din întreaga lume) privind culturile la nivel global, România a primit ratingul „excepţional” pentru producţia agricolă din acest an. Țara noastră este singura din lume căreia i-a fost acordat acest calificativ în 2021.

„Putem considera că acesta este un moment de referinţă pentru România, care nu se întâmplă de două ori în timpurile noastre. Rating-ul de recoltă de nivel ”Excepţional” readuce în atenţia lumii potenţialul agriculturii din ţara noastră. Totodată, reprezintă un bun prilej de conştientizare şi recunoaştere a rolului şi contribuţiei fermierilor în asigurarea siguranţei alimentare”, a transmis Cezar Gheorghe, analist consultant pentru comerţul cu cereale al Clubului Fermierilor Români, potrivit economica.net.

Și producția agricolă a județului este mai bună decât în anii anteriori

La Botoșani,  agricultorii se află în plin proces de recoltare, iar estimările făcute de reprezentanții Direcției pentru Agricultură (DAJ) arată că producția agricolă de anul acesta este peste media anilor precedenți.

„Producția până în momentul de față este conform tehnologiei așteptate. Estimăm că avem o producție mai bună decât în anii anteriori, dar mai este până la finalul recoltei și atunci vom ști cu exactitate valoarea producției agricole. Ultimele precipitații la nivelul județului nu au făcut decât să aducă un plus pentru dezvoltarea culturilor, atât a celor de primăvară, cât și a celor deja înființate”, a declarat Cristian Delibaș, directorul DAJ.

Până în momentul de față au fost recoltate peste 60% din toate culturile din județ, printre care se numără grâu, orz şi orzoaică.

Geoglam (Group on Earth Observations Global Agricultural Monitoring Initiative) este un program internaţional lansat în 2011 de ministerele agriculturii din ţările G20 ( Grupul celor douăzeci de miniștri ai finanțelor și ai guvernatorilor băncilor centrale), care îşi propune să folosească observarea Pământului pentru argumentarea deciziilor, demararea acţiunilor şi elaborarea de politici în domeniul securităţii alimentare şi a agriculturii durabile. Acesta generează prognoze de recoltă printr-un sistem de sateliți la nivel planetar. Pe harta desfășurată a Pământului, România este singura țară care are integral un rating de recoltă la nivel Excepțional, toate culturile de pe întreg teritoriu al țării, primind acest rating.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.8 ° C
12.7 °
11.6 °
70 %
3.4kmh
100 %
mar
12 °
mie
18 °
joi
21 °
vin
19 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se mai întâmplă să greșești spitalul, dar personalul e înțelegător.

EDITORIAL

În primii ani ai noului mileniu, un cadru de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava a fost dovedit ca plagiator. Varianta oficială? O profesoară...

GÂNDUL ZILEI

Când de mâner s-o apuce Și-a dat seama că nu-i bună : Șurubelnița în cruce Trebuia în … semilună! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...