Amendă de 30.000 de lei din cauza unor deșeuri periculoase

O firmă specializată în transportul deșeurilor periculoase s-a ales cu o amendă considerabilă din partea Gărzii de Mediu Botoșani, în urma unui control organizat în trafic. Astfel, în perioada 26 iulie – 8 august a.c., la nivel național, Inspectoratul General al Poliției Române și Garda Națională de Mediu au derulat Planul de Acțiune „WASTE” pentru verificarea modului în care este respectată legislația privind regimul substanțelor și deșeurilor periculoase. Pe raza județului la acțiunile desfășurate au participat comisari din cadrul Garda de Mediu Botoșani și polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani – Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și Serviciul Rutier.

În cadrul unei acțiuni de tip „flash” din data de 28 iulie a.c. pe raza județului a fost identificat un transport de deșeuri medicale realizat de un operator economic care colectează și transportă deșeuri către o instalație de tratare a acestora.

Nereguli descoperite de autorităţi 

Verificările au scos la iveală mai multe neconformități. Astfel, pe vehiculul utilizat pentru transportul deșeurilor periculoase nu erau inscripționate datele de identificare ale societății transportatoare, deșeurile periculoase rezultate din activitatea medicală, la data controlului, erau transportate în amestec cu deșeuri nepericuloase, o parte din acestea fiind în afara containerelor din plastic cu capac, tip europubelă, direct pe pardoseală mașinii.

În plus, autovehiculul nu era dotat cu sistem de asigurare împotriva răspândirii deșeurilor periculoase în mediu în caz de accident, iar comisarii de mediu au constatat că angajații nu aveau echipamente de curățenie și dezinfecție. Totodată, sistemul de răcire a aerului în compartimentul destinat containerelor nu era funcțional, la deschiderea acestuia simțindu-se un disconfort olfactiv.

Nereguli au fost constatate și la documente. Astfel, potrivit reprezentanților Gărzii de Mediu, formularele de transport deșeuri periculoase nu erau întocmite de generator, o parte din formularele deținute de transportator, la data controlului, nu erau semnate și ștampilate de către generator, iar angajații nu au respectat ruta aprobată pentru transportul deșeurilor periculoase.

Astfel, în sarcina operatorului economic s-au stabilit un număr de nouă măsuri cu termen în vederea remedierii acestora. În plus, în urma abaterilor constatate, comisarii de mediu au aplicat o amendă de 30.000 lei.

 

Deja ai votat!