marți, octombrie 4, 2022
AcasăLocalPiese de valoare din cadrul Muzeului Județean, prezentate la o expoziție organizată...

Piese de valoare din cadrul Muzeului Județean, prezentate la o expoziție organizată în Spania

Muzeul Județean din Botoșani va participa la expoziția-eveniment intitulată „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”, ce se va deschide începând cu data de 30 septembrie la Muzeul Național de Arheologie din Madrid, Spania.

Aproximativ 80 de exponate de interes istoric și artistic, obiecte ce provin din expozițiile de bază ale Muzeului de Istorie din Botoșani, dar și descoperiri arheologice emblematice de pe teritoriul județului nostru, vor fi prezentate publicului până la sfârșitul lunii ianuarie 2022.

„Participarea Muzeului Județean Botoșani la această expoziție internațională de excepție cu circa 80 de piese din colecțiile sale (1/10 din totalul expoziției!) reprezintă o recunoaștere a valorii patrimoniului arheologic al instituției noastre și implicit al județului Botoșani”, au transmis reprezentanții instituției.

În cadrul expoziției vor fi prezentate 835 de artefacte excepționale din colecțiile a 39 de muzee din România, cu scopul de a oferi vizitatorului nefamiliarizat cu istoria României o călătorie în timp, în spațiu, dar mai ales în universul unei lumi comune, europene.

Printre piesele ce vor fi expuse se află și Tezaurele getice de la Sâncești

Printre piesele de valoare excepțională ce vor fi expuse în cadrul expoziției, se află descoperirile getice timpurii și din perioada clasică a civilizației dacice, începând cu coiful de aur de la Coțofenești, căruia i se vor adăuga tezaurele getice de la Stâncești, Agighiol, Peretu, Bunești, tezaurele dacice de brățări de la Sarmizegetusa Regia, tezaurele de argint de la Sâncrăieni, București-Herăstrău, Coada Malului, Lupu, dar și unele tezaure de podoabe de argint recuperate de statul român în ultimii ani.

„Demersul expoziţional este prima prezenţă de acest tip în spaţiul cultural al Regatului Spaniei şi este structurat cronologic în şase teme generice, acoperind fenomenele de civilizaţie specifice începând cu finalului primei epoci a fierului şi conexiunile cu lumea scitică, trecând apoi prin civilizaţia La Tène pe teritoriul României, prin istoria provinciilor romane Dacia şi Moesia Inferior şi a spaţiului ce nu a fost înglobat în Imperiul Roman, pentru a conduce apoi vizitatorul în perioada secolelor IV – VII A.D., esenţială pentru transformarea continentului european”, au mai transmis reprezentanții Muzeului Județean.

Evenimentul cultural este organizat sub egida Ministerului Culturii și Ministerului
Afacerilor Externe, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.8 ° C
12.7 °
11.6 °
70 %
3.4kmh
100 %
mar
12 °
mie
18 °
joi
21 °
vin
19 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se mai întâmplă să greșești spitalul, dar personalul e înțelegător.

EDITORIAL

În primii ani ai noului mileniu, un cadru de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava a fost dovedit ca plagiator. Varianta oficială? O profesoară...

GÂNDUL ZILEI

Când de mâner s-o apuce Și-a dat seama că nu-i bună : Șurubelnița în cruce Trebuia în … semilună! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...