spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTBotoşănenii încep să exporte tot mai mult

Botoşănenii încep să exporte tot mai mult

Odată cu relaxarea măsurilor de restricție impuse de pandemie cifra exporturilor a început să crescă la Botoşani. Astfel, potrivit datelor prezentate de Direcţia de Statistică din Botoşani, în luna martie a acestui an firmele din judeţ au exportat produse în valoare de 18.199.000 mii de euro, cifra fiind cu 2,25% mai mare față de aceeași lună a anului trecut.

Având în vedere că cele mai multe fabrici din judeţ fac parte din domeniul confecţiilor, cea mai mare pondere în volumul mărfurilor exportate, adică 70,88%, o deţin materiile textile şi articolele din acestea (inclusiv articole de îmbrăcăminte şi accesorii).

Cea mai mare parte dintre mărfurile de la Botoşani au plecat spre Italia, respectiv 42,07%. Exporturi s-au făcut însă şi în Franța (14,63%), Germania (13,93%), Spania (3,92%), Ucraina (3,58%), dar și Regatul Unit (3,55%). Restul de 18,32% au fost mărfuri trimise în alte ţări.

Importurile sunt în scădere

În ceea ce privește importurile ce au ajuns la Botoşani, se constată o scădere, potrivit sursei citate. Astfel, în luna martie a acestui an au ajuns în judeţ mărfuri în valoare de 17.899.000 mii de euro, cu 9,66% mai puţin faţă de luna martie a anului 2020. Și în cazul importurilor, cea mai mare pondere în volumul mărfurilor importate le deţin materiile textile şi articolele din acestea, respectiv, 43,66%.

Printre principalele țări partenere la import se numără Italia, cu o pondere de 36,00%, urmată de Germania, 12,48%, Olanda, 7,32%, Ucraina, 7,23%, Franța, 5,45%, Polonia, 4,31%, Turcia, 4,20% și Republica Cehia, 3,52%. Restul de 19,49% au fost mărfuri ajunse din alte țări.

Totuși, trebuie precizat faptul că volumul produselor de import vândute în județul Botoșani este mult mai mare  pentru că în statistici nu se regăsesc produsele importate de marile lanțuri de magazine care au sediul în alte județe și puncte de vânzare în Botoșani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...