Guvernul schimbă legislația în privinţa deşeurilor. Autoritățile locale nu vor mai avea voie să colecteze gunoiul la grămadă

O Ordonanță de Urgență care va fi adoptată săptămâna viitoare prevede ca până în 2030 doar 10% din gunoiul municipal să mai fie depozitat. De asemenea, autoritățile locale nu vor mai avea voie să colecteze gunoiul la grămadă. Astfel, este încurajată colectarea selectivă, la care România este în continuare codașă în clasamentul european.

În acest moment, România reciclează doar 11% din totalul deșeurilor. Media europeană este de aproximativ 50%, iar pe primul loc se situează Germania, cu un procent de 70%. Guvernul României vrea acum să accelereze printr-o legislație mult mai restrictivă procesul de colectare selectivă.

La Iași, de exemplu, există deja un centru pentru gestionarea deșeurilor. Și-a început activitatea în aprilie. Are o capacitate de procesare de 1.500 de tone de deșeuri pe lună, însă până acum media lunară nu a depășit o mie de tone.

Datorii de sute de mii de lei la Botoşani 

La începutul lunii februarie a acestui an, Primăria Botoșani avea de plătit 600.000 de lei la Fondul pentru Mediu pentru că nu s-au atins țintele privind colectarea selectivă a deşeurilor.

Colectarea selectivă se face la noi, în Botoșani, de aproximativ un an și jumătate. Noi am început să creștem cantitățile, în municipiu, de la lună la lună, dar este foarte greu să îndeplinim țintele. În statele europene care au aceleași ținte ca și noi colectarea selectivă se face de 20  – 30 de ani. Astfel Primăria Botoșani va plăti aproximativ 600.000 de lei, penalitate care reiese dintr-o formulă mai complexă care are la bază colectarea selectivă raportată la tonele de gunoi menajer colectate. Este o formulă în baza căreia s-ar dori să se restrângă cât mai mult cantitățile de gunoi care sunt duse la depozitul de gunoi de la Stăuceni și aceste cantități de gunoi să fie reintegrate în circuit. De exemplu, deşeurile biodegradabile să fie transformate în îngrăşământ, deşeurile rezultate din construcţii să fie integrate în construcţia de drumuri etc”,  declara atunci viceprimarul Bogdan Buhăianu.

Deja ai votat!