Incendiu uriaș în toiul nopții. Zeci de tone de furaje mistuite de flăcări

Un incendiu izbucnit în noaptea de marți spre miercuri (n.r. 17 spre 18 august a.c.) în localitatea Câmpeni, din comuna Prăjeni, a mistuit aproape 40 de tone de furaje. La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi și Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă. În sprijinul pompierilor au acționat un buldo-excavator pus la dispoziție de Primăria Prăjeni, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din comună, dar și cetățeni din localitate.

„Patru ore și jumătate a durat intervenția în urma căreia au fost protejate de foc construcțiile din gospodărie, un tractor, o combină și un alt depozit de furaje. Cel mai probabil, incendiul a fost provocat de fumatul în locuri nepermise sau neprotejate corespunzător”, a arătat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Pompierii cred că dezastrul ar fi fost generat în fapt de o țigară aprinsă aruncată la întâmplare, care ar fi ajuns în apropierea furajelor, iar acestea din urmă s-au aprins imediat.

Pentru prevenirea incendiilor de furaje, ISU Botoșani recomandă:

🔸️ nu fumați și nu folosiți flacără deschisă în apropierea locurilor în care aveți depozitate de furaje;

🔹️  nu depozitați furajele sub rețelele electrice, aproape de căile ferate, de drumurile publice sau pădurile aflate la distanțe mici față de acestea;

🔸️ amplasați nutrețurile la distanțe de siguranță, astfel încât eventualele incendii să nu afecteze vecinătățile (cât mai departe de casă, de bucătăriile de vară, de adăposturile animalelor, de cuptoare sau magazii);

🔹️  îngrădiți și curățați de vegetația uscată terenul pe care îl folosiți pentru depozitarea furajelor;

🔸️ amplasați depozitul de furaje cât mai aproape de o sursă de apă;

🔹️  depozitați paiele și fânul numai după ce au fost uscate în prealabil.

Foto Burlacu Lush

 

Deja ai votat!