vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTInstructor lăsat fără permis după ce a fost la un pas să...

Instructor lăsat fără permis după ce a fost la un pas să accidenteze un pieton

Caz incredibil petrecut în municipiul Dorohoi, unde un instructor auto riscă să rămână fără permisul de conducere pentru o lună, după ce era să dea cu mașina peste un bărbat, pe o trecere de pietoni. Incidentul s-a petrecut în timpul unei ore de condus cu o elevă, într-o zonă aglomerată din Dorohoi, iar cel care a fost cât pe ce să fie lovit de mașină a fost un profesor din municipiu.

Sesizați, polițiștii rutieri au intervenit imediat, iar instructorul auto s-a ales cu o amendă de 580 lei și o sancțiune complementară, respectiv suspendarea dreptului de conducere pe o perioadă de 30 de zile, fiindu-i reținut permisul de conducere pentru neacordare de prioritate.

Scena a fost filmată

Scenele de la care au pornit totul s-au petrecut când instructorul auto se deplasa dinspre Bulevardul Victoriei spre parcarea magazinului Penny, iar la ieșirea din sensul giratoriu mașina aproape că l-a șters pe bărbatul angajat în traversare. Profesor la o unitate de învățământ, acesta i-a făcut semn instructorului să oprească pentru a-i atrage atenția asupra greșelii, dar mașina cu inscripția „Școală” și-a continuat deplasarea. Atunci, profesorul a sunat la 112, iar instructorul auto a fost sancționat, scena fiind surprinsă de camerele de supraveghere.

În momentul în care a fost sancționat, instructorul a menționat pe procesul verbal că nu este de acord cu cele constatate de polițiști și că pietonul ar fi fost de fapt angajat neregulamentar în traversare, că nu s-ar fi asigurat și a ieșit în fața mașinii.

Contestaţie în instanţă

Prin urmare, instructorul auto a făcut contestație în instanță și a cerut anularea amenzii și a sancțiunilor dispuse de polițiști. El a invocat faptul că locul în care s-a întâmplat totul prezintă o slabă vizibilitate și, deși trece pe acolo de cel puțin 20 de ori pe zi, nu i s-a întâmplat niciodată așa ceva și consideră că este un abuz și din partea poliției. Doar că judecătorii au chemat-o la bară și pe cursanta care era la volan, iar aceasta a precizat că intenționa să meargă în parcarea magazinului  Penny pentru a învăța să facă o parcare, dar nu l-a văzut pe pietonul care se angaja în traversare pe trecerea de pietoni din lipsă de atenție.

Ulterior, aceasta a susținut că instructorul i-ar fi spus că trebuia să acorde prioritate, însă a apreciat că nici instructorul nu ar fi observat din timp pietonul pe trecerea de pietoni, altfel ar fi acționat el frâna. Totodată, la dosar au fost atașate și o serie de înregistrări video care au surprins scena cu pricina, iar imaginile au fost edificatoare. Prin urmare, Judecătoria Dorohoi a respins contestația instructorului auto ca fiind neîntemeiată și a menținut toate măsurile dispuse de agenții rutieri.

„Susținerile petentului referitoare la nerespectarea de către pietonul angajat în traversarea trecerii a regulilor de asigurare corespunzătoare anterior traversării nu sunt susținute de conținutul înregistrării video, iar cele referitoare la lipsa unei culpe, dat fiind faptul că în momentul respectiv la volanul autoturismului se afla cursantul pe care îl pregătea, nu sunt de natură a înlătura răspunderea acestuia. Aceasta deoarece, în primul rând obligația de a instrui viitorii șoferi auto, în vederea adoptării unui comportament preventiv și prudent în trafic, incumbă chiar instructorilor auto, iar în al doilea rând pentru că orice autoturism prevăzut cu sistem de instructaj auto are două mecanisme de conducere (unul pentru cursant și al doilea pentru instructor) astfel încât petentul putea preveni ori corecta orice abatere rutiere comisă de cursant în timp real”, se arată în motivarea sentinței. Acum, dorohoianul s-a adresat Tribunalului Botoșani, în speranța că va avea sorți de izbândă. Dacă sancțiunile vor fi menținute, atunci instructorul auto va trebui să stea pe dreapta cel puțin o lună.

Accidentele cu pietoni duc deseori la tragedii

În primele şase luni ale acestui an, spun reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), pe drumurile din județ s-au produs 40 de accidente rutiere, în urma cărora au decedat 17 persoane. Principalele cauze de producere, în cazul accidentelor mortale, au fost abateri ale pietonilor,  întoarcere neregulamentară și viteza excesivă.

„Din păcate, cei care nu respectă regulile de circulație, conduc fără a poseda permis de conducere, sub influența alcoolului sau cu viteză excesivă, nu realizează că nu se expun doar pe ei pericolului, ci și pe cei din jurul lor, oameni nevinovați, care, întâmplător se află în proximitatea acestora. Pentru a preveni astfel de evenimente, este datoria noastră să identificăm și să sancționăm pe cei care nu înțeleg să respecte aceste norme”, spunea în urmă cu câteva zile Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ, în contextul în care polițiștii rutieri au declanșat o adevărată ofensivă împotriva șoferilor neglijenți sau nepăsători.

Cursanţi pregătiţi tot mai slab

Și comisarul șef Marian Ciornea, șeful Serviciului Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Botoșani menționa că în ultima perioadă procentul de promovabilitate la examenul pentru obținerea permisului de conducere a scăzut la circa 50%. Din acest motiv, el a cerut instructorilor auto mai multă implicare și responsabilitate în gestionarea cursurilor.

„În ultima perioadă se simte un fenomen de neimplicare din partea candidaților, care au ajuns să creadă că examenul este o formalitate. Fenomenul se manifestă în principal în rândul tinerilor care abia au terminat liceul, ori instructorii auto au un rol extrem de important în formarea viitorilor șoferi”, a spus comisarul șef Marian Ciornea.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...