Societatea Microbuzul sancționată de Garda de Mediu. Amendă de 20.000 de lei după incendiu

Societatea „Microbuzul” SA, care asigură transportul public în comun pe raza municipiului Botoșani, a fost amendată cu 20.000 de lei de Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani. Sancțiunea a fost aplicată în urma incendiului izbucnit pe 11 august a.c., în incinta garajului de pe strada Ion Creangă. Atunci, cinci microbuze au ars în totalitate, trei au fost afectate parțial, iar alte 20 au fost salvate în urma intervenției pompierilor militari. Cercetările aveau să arate că mijloacele de transport în comun erau scoase din uz și urmau să fie dezafectate, focul izbucnind chiar în timpul dezmembrării unor vehicule.

La scurt timp după ce pompierii au stins flăcările, comisarii de mediu au verificat unitatea și au găsit mai multe neconformități. Astfel, în momentul scoaterii vehiculelor din uz, deținătorii acestora nu au voie să le depoziteze și nici să colecteze componentele solide și/sau lichide ale acestora. Potrivit normelor de mediu, cei care și-au radiat mașinile trebuie să predea vehiculele scoase din uz operatorilor economici autorizați. În plus, au arătat comisarii de mediu, certificatul de distrugere reprezintă singurul document în baza căruia se face dovada predării vehiculului scos din uz și tratării acestuia la operatorii economici autorizați.

„Pentru nerespectarea prevederilor legale, în urma autosesizării comisarilor de mediu, operatorul economic a fost sancționat cu amendă contravențională în valoare de 20.000 lei, și avertisment pentru că nu a asigurat evidența cronologică a gestiunii deșeurilor pentru fiecare tip de deșeu, precum și a cantității, naturii și originii deșeurilor, a destinației și a operațiunii de valorificare sau eliminare a deșeurilor. Totodată, s-au stabilit în sarcina acestuia 9 (nouă) măsuri cu termen pentru remedierea neconformităților constatate, a precizat Cristina Kashyap, comisarul șef al Comisariatului de Mediu Botoșani.

 

Deja ai votat!