spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTModern Calor trimite facturi botoşănenilor care au centrale de apartament

Modern Calor trimite facturi botoşănenilor care au centrale de apartament

ModernModern Calor continuă să trimită facturi, în sezonul rece, la mii de botoşăneni cu care nu are o relaţie contractuală. Este vorba de botoşănenii care deţin centrale de apartament, dar trebuie să plătească pentru încălzirea spaţiilor comune din blocuri. Măsura se aplică în zonele unitare de încălzire, respectiv zonele cu blocuri unde Modern Calor asigură servicii.

Potrivit celor precizate de Bogdan Varasciuc, directorul general al Modern Calor, în timpul sezonului rece, au fost emise facturi pentru 4.177 de proprietari de apartamente. Deşi sumele lunare de plată sunt modice, în cele mai multe cazuri de până în zece lei pe lună, există în continuare nemulţumiri în rândul celor care primesc facturi fără a avea contract cu societatea de termoficare.

Problematică este şi recuperarea contravalorii facturilor emise pentru botoşănenii care au centrale de apartament. Legea publicităţii imobiliare a fost modificată în septembrie 2020. În acord cu prevederile din Codul Civil, s-a stabilit că înscrisurile sub semnătură privată (facturile, contractele) sunt titluri executorii, cu condiţia să fie înscrise într-un registru unic de publicitate imobiliară. Costurile înscrierii unei facturi se ridică la 140 de lei, din care 20 de lei taxa judiciară pentru încuviinţarea executării silite. Altfel spus, în cazul facturilor emise proprietarilor de centrale, înscrierea în registrul unic de publicitate imobiliară depăşeşte, de multe ori, obligaţia de plată a acestora.

Nemulţumiri de la un ordin emis de ANRSC

În urmă cu 11 ani, Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice a emis Ordinul 343 pentru aprobarea Normei tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire şi apă caldă de consum. Conducerea ANRSC a arătat că ordinul stabilea modul de repartizare a consumului, însă plata consumului comun a fost stabilită prin Legea serviciului public de alimentare cu energie termică aprobată în 2006. „Legea prevede clar că proprietarii apartamentelor deconectate de la reţeaua termică plătesc o cotă-parte din cheltuielile cu energia termică consumată pentru încălzirea spaţiilor aflate în proprietate comun indiviză”, se arată într-un comunicat transmis de conducerea ANRSC.

Acest ordin s-a soldat cu procese în instanţă

Conducerea Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari (FAP) Botoşani s-a adresat instanţei, după ce a primit aproximativ 1000 de sesizări.

Petrică Butnaru, preşedintele FAP, a precizat că în instanţă s-a evidenţiat faptul că la Botoşani nu erau îndeplinite condiţiile tehnice şi metrologice pentru implementarea prevederilor ordinului ANRSC. El a explicat că o cotă comună trebuie plătită, dar se impune a fi calculată corect. Mai mult, potrivit unei reglementări din 2004, toate instalaţiile dintr-un condominiu care au suferit transformări trebuie echilibrate hidraulic, lucrare care nu s-a făcut la Botoşani. Petrică Butnaru a mai explicat că, în momentul debranşărilor de la reţeaua centralizată, trebuiau întocmite referate tehnice în care să se specifice consumurile pentru apartamentele branşate şi debranşate.

De fiecare dată când era adusă în atenţia publică problema facturilor trimise posesorilor de centrale, conducerea Modern Calor motiva că se conformează prevederilor legale.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.5 °
85 %
1.3kmh
100 %
joi
11 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...