vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTRepunerea în valoare a Centrului Istoric nu a depăşit faza promisiunilor

Repunerea în valoare a Centrului Istoric nu a depăşit faza promisiunilor

Centrul Istoric al municipiului Botoşani aşteaptă de ani buni măsuri care să-l repună în valoare. Zona preferată în urmă cu mulţi ani pentru plimbările de seară, din zilele de sărbătoare sau întâlnirile îndrăgostiţilor este ocolită de cei mai mulţi botoşăneni. Şi asta din cauza unor chiriaşi care se consideră stăpâni pe acea zonă, încurajaţi fiind de lipsa de reacţie a aleşilor locali şi instituţiilor statului care trebuie să vegheze la păstrarea ordinii şi liniştii publice. Aproape pustiu la unele ore din zi, centrul se animă la vreme de seară şi pe timpul nopţii.

Problemele din Centrul Vechi au fost readuse în atenţia aleşilor locali, de către Raluca Curelariu, consilier USR. Ea a prezentat o informare  primită de la Poliţia Locală potrivit căreia, de la începutul anului, în Centrul Vechi au fost date 84 de amenzi la legea privind ordinea şi liniştea publică. „Situaţia din Centrul Vechi este tot mai gravă pe zi ce trece, avem acolo câţiva antreprenori tineri şi nu numai care încearcă să revitalizeze zona, drept pentru care rugămintea mea este să primesc o situaţie cu numărul locuinţelor sociale date în chirie şi situaţia amenzilor pe fiecare locuinţă în parte, astfel încât să vedem în câte cazuri putem demara procedurile pentru evacuarea celor care disturbă liniştea în zonă”, a spus Raluca Curelariu.

„Deși spinoasă, situația din Centrul Vechi are rezolvare”

După şedinţă, ea a arătat că sunt două, trei aspecte de care municipalitatea trebuie să se ocupe urgent. În primul rând, este nevoie de un climat de ordine în acea zonă iar pentru asta trebuie să fie acolo patrule ale forțelor de ordine. Totodată, chiriaşii care au fost amendaţi repetat pentru fapte antisociale trebuie evacuaţi. „Concomitent, este important să ne asigurăm că spațiile date spre închiriere au destinație comercială. Antreprenorii trebuie încurajați să deschidă acolo terase, cafenele, zone de atracție, nu să folosească spațiul pentru depozitare. Încă un aspect important e dat și de calcularea impozitului pe clădire în funcție de starea în care se află fațada. Și în acest caz avem pârghiile necesare dar trebuie să le și folosim. Deși spinoasă, situația din Centrul Vechi are rezolvare dacă chiar ne aplecăm asupra problemei și dacă ne folosim de pârghiile pe care le avem la îndemână. E necesară doar voința”, a concluzionat Raluca Curelariu.

Potrivit celor precizate de Florinel Gornea, directorul adjunct al Locativa, societatea are încheiate aproximativ 54 de contracte de închiriere locuinţe în Centrul Vechi. Până la această dată au fost deschise doar două procese vizând evacuarea unor chiriaşi amendaţi. „Într-unul, chiriaşul şi-a luat un angajament şi s-a dat termen de şase luni ca să nu mai facă scandal. S-a conformat, dar o minune nu ţine mult”, a spus Florinel Gornea, adăugând că municipalitatea nu are spaţii comerciale libere. Sunt câteva spaţii proprietate privată, care sunt neocupate de mult timp şi care dau un aspect neplăcut zonei pentru că sunt neîngrijite.

Patrulări şi evacuarea celor care fac scandal

Unii aleşi locali susţin că patrulările şi evacuarea chiriaşilor care fac scandal ar rezolva problemele.

Viceprimarul Liviu Toma consideră că Poliţia Locală ar trebui să angajeze doi agenţi special pentru Centrul Vechi, adăugând că, fondurile aferente salariului directorului adjunct, funcţie inclusă în organigrama instituţiei, pot acoperi salariile a doi agenţi, care să fie prezenţi zi de zi acolo. Alte măsuri trebuie să vizeze reducerea chiriei pentru spaţiile comerciale ale primăriei şi organizarea unor manifestări culturale pentru a readuce botoşănenii în Centrul Istoric. „În concediu am văzut oraşe din Europa, unde zonele de centru istoric sunt puse în valoare prin terase, magazine, manifestări culturale. Consider că trebuie analizat dacă există posibilitatea ca în unele clădiri să fie mutate unele structuri ale primăriei Botoşani. Să deschidem acolo birouri, unde să vină cetăţenii. Pe timp de noapte să intervină cu patrule instituţiile care se ocupă cu menţinerea ordinii şi liniştii publice. Îmi place să cred că nu politicul influenţează deciziile conducerilor acestor instituţii vizând organizarea activităţii de zi cu zi”, a mai spus Liviu Toma.

Gabriel Tanasă, consilier municipal PSD, susţine că „patrulele din Centrul Vechi şi-au demonstrat foarte clar ineficienţa”, soluţia fiind aplicarea regulamentului iniţiat de Cosmin Andrei, pe vremea când era viceprimar şi anume evacuarea chiriaşilor care au câte trei amenzi. „Până când nu se vor da nişte exemple, nu se va schimba situaţia, poate să patruleze şi conducerea Guvernului. Veşnicii locatari din Centrul Vechi îşi continuă obiceiurile. Sunt agenţi economici de foarte bună credinţă şi vedem şi noi, mergem, bem cafele în Centrul Vechi pentru că ne place ambientul, până când auzim tot felul de injurii din partea celor mici, trimişi de părinţii lor, mai nou, astfel încât să le creeze disconfort agenţilor economici. Trebuie să fie un moment zero de la care patrulele de poliţie şi jandarmerie să se apuce serios de treabă şi să conlucreze cu Locativa”, a spus Gabriel Tanasă.

Marcel Gheorghiţă, Raluca Curelariu şi deputatul USR Andrei Drancă s-au întâlnit cu câţiva antreprenori din zonă care au trimis şi un memoriu prin care au solicitat sprijin şi măsuri urgente pentru normalizarea situaţiei. Unii botoşăneni care locuiesc în zonă au postat pe facebook filmuleţe cu tineri care fac gălăgie în timpul nopţii. „În primul rând, trebuie intensificate patrulările. Deocamdată, nu cred că se poate face nimic concret în afară de patrulări care să menţină ordinea şi liniştea publică”, a spus alesul local.

Nu se mai dau repartiţii pentru locuinţele sociale din zonă

Primarul Cosmin Andrei a anunţat că municipalitatea nu va mai da nicio repartiţie pentru vreo locuinţă socială în Centrul Istoric. Se ia în calcul ca şi alţi chiriaşi să fie mutaţi din zonă, însă municipalitatea nu are la această dată alte spaţii locative libere, ştiut fiind faptul că proiectul cu cele 72 de locuinţe sociale din cartierul ANL Cişmea este blocat. „Dacă vom putea să eliberăm locuinţele de acolo, o vom face. În acelaşi timp, îi vom încuraja pe agenţii economici să deschidă afaceri în zonă”, a mai afirmat primarul.

Şi viceprimarul Bogdan Buhăianu este de părere că trebuie aplicat regulamentul care vizează evacuarea scandalagiilor. „Se impune o analiză privind comportamentul chiriaşilor, corelată cu  intensificarea patrulărilor poliţiştilor şi jandarmilor şi încurajarea a cât mai multor întreprinzători să-şi dezvolte activitatea în zonă”, a concluzionat Bogdan Buhăianu.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
20.6 °
19.3 °
25 %
2.1kmh
6 %
vin
21 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...