CJ pus din nou la plată. Daune de aproape 500.000 de lei pentru o firmă de transport

Gafele unor funcționari ajung să fie plătite din bani publici. Magistrații Tribunalului Botoșani au obligat Consiliul Județean (CJ) la plata unor despăgubiri de aproape 500.000 de lei față de o firmă de transport, după o serie de erori voite sau nevoite strecurate în organizarea unei licitații. În plus, CJ va trebui să achite și cheltuieli de judecată față de Autoritatea Rutieră Română (ARR) în sumă de peste 15.000 de lei, după ce instituția din urmă a fost chemată în garanței în timpul procesului. Sentința a fost pronunțată pe 18 mai a.c., însă decizia instanței nu este definitivă, motivarea hotărârii fiind redactată abia în urmă cu câteva zile. Prin urmare, CJ are posibilitatea să facă recurs la Curtea de Apel.

Întreg scandalul a izbucnit în decembrie 2013 când societatea Rinflo SRL a participat la ședința electronică de atribuire a traseelor Botoșani – Răchiți – Costești (nr. traseu 015) și Dorohoi – Lozna – Rogojești (nr. traseu 072) din cadrul Programului de transport public județean de persoane prin curse regulate pentru județul Botoșani 2014 – 2019, ședință ce a avut loc la data de 18 decembrie 2013. În urma licitației, primul traseu a fost atribuit în favoarea Transbuss SRL, cu 53 de puncte, pe locul 2 clasându-se Rinflo cu 43 de puncte. Totodată, traseul Dorohoi-Lozna -Rogojești a fost câștigat de Transport Mixt SRL, care a obținut un punctaj total de 56,50 puncte, fiind urmată pe locul secund de Rinflo cu un punctaj de 49 puncte. După desfășurarea ședinței electronice de atribuire, rezultatele au fost validate de CJ prin adoptarea Hotărârii nr. 189/2013, dispunându-se atribuirea licențelor în favoarea operatorilor declarați câștigători. Nemulțumit de rezultatul licitației, administratorul Rinflo, Florin Coruț, s-a adresat instanței și obținut anularea licitației pentru cele două trasee dar și anularea în parte a hotărârii CJ. Procesul a durat destul de mult, dar pe 16 februarie 2016 Curtea de Apel Suceava a dat verdictul – firmele câștigătoare au fost favorizate primind punctajul maxim la criteriul vechimii pe traseu (12 puncte), în timp ce societatea Rinflo nu a primit niciun punct, deși traseele erau noi. Considerând că modalitatea în care s-au stabilit punctajele pentru criteriul vechimii pe traseu a fost nelegală, întrucât nicio firmă nu trebuia să primească punctaj, instanța a anulat în parte hotărârea CJ pe motiv de nelegalitate. Ulterior, s-a reluat licitația pentru cele două trasee, iar în urma ședinței au rezultat noi câștigători, Rinflo pierzând din nou la punctaj.

Toată această tevatură a durat mai bine de doi ani, iar societatea Rinflo a deschis un nou proces în instanță împotriva CJ, solicitând daune pentru perioada în care nu a putut opera pe cele două trasee. A fost nevoie și de o expertiză care să stabilească valoarea reală a prejudiciului, iar procesul s-a prelungit până anul acesta, când Tribunalul a obligat la plată CJ. „Admite în parte cererea. Obligă pârâtul la plata către reclamantă la plata sumei de 483.567,1 de lei cu titlu de prejudiciu suferit în intervalul 01.01.2014-16.02.2016 ca efect al adoptării nelegale a Hotărârii nr. 189/20.12.2013 a Consiliului Județean Botoșani privind atribuirea licențelor de traseu pentru traseele cuprinse în Programul de transport public județean de persoane prin curse regulate pentru județul Botoșani 2014-2019 (…) Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 5.420 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată (taxă de timbru și onorariu de expert). Respinge cererea de chemare în garanție. Obligă pârâtul la plata către chematul în garanție suma de 15265,5 lei cu titlu de cheltuieli de judecată (cheltuieli de deplasare și de cazare)”, se arată în hotărârea Tribunalului.

Deocamdată, părțile implicate în proces nu au comentat decizia instanței de judecată, dar sentința se înscrie într-un șir de procese pierdute de unitățile aflate în subordinea CJ și în urma cărora CJ a trebuit să plătească milioane de euro drept daune. Primul a fost cazul Bitunova, care a vizat așa-zisa asfaltare de pe drumul județean Flămânzi – Prăjeni. În urma procesului, Direcția de Drumuri și Poduri a fost obligată să plătească daune de aproape 11 milioane de lei, bani care au fost achitați în final de CJ, fără ca cineva să fie tras la răspundere. O altă afacere păguboasă a fost cea dintre Nova Apaserv și Aquaterm. În urma anulării unui contract, Aquaterm a dat în judecată operatorul de apă și a câștigat în instanță daune în valoare de 7,2 milioane de lei. Nici în acest caz autoritățile nu au identificat vreun vinovat, așa că banii au fost plătiți tot din bugetul CJ. Prin urmare, numai în aceste două situații CJ Botoșani a trebuit să plătească mai bine de 3,5 milioane de euro din banii publici pentru gafele făcute în trecut.

 

 

Deja ai votat!