spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTCJ va începe negocierile cu Nord Proiect pentru achiziționarea Casei Moscovici

CJ va începe negocierile cu Nord Proiect pentru achiziționarea Casei Moscovici

Consiliul Județean (CJ) a decis luni, pe 30 august a.c., cu 26 de voturi „pentru” și o singură abținere, continuarea procedurilor privind achiziția Casei Moscovici, imobil aflat în prezent în patrimoniul societății Nod Proiect SA.

Singura reacție a venit din partea consilierului liberal Gabriel Alecsandru, care a solicitat conducerii CJ un răspuns în scris cu privire la legalitatea demersului întrucât s-ar fi sărit o etapă din pașii prevăzuți de lege. Astfel, potrivit acestuia, decizia privind exercitarea dreptului de preemțiune la cumpărarea clădirii ar fi fost luată de vechea conducere CJ, fără consultarea consilierilor județeni.

Casa Moscovici este monument istoric 

Situată pe Calea Națională, în imediata apropiere a fostului sediul al Băncii Naționale a României, Casa Moscovici face parte Centru vechi al municipiului și este inclusă pe lista monumentelor istorice. Societatea Nord-Proiect a notificat încă de anul trecut Ministerul Culturii, Primăria municipiului Botoșani și Consiliul Județean pentru a vedea dacă aceste autorități sunt interesate de achiziția imobilului. Primele două instituții au decis să nu exercite dreptul de preemțiune, dar în decembrie 2020 membrii CJ au decis demararea procedurilor de achiziție. Scopul vizat – mutarea în acest imobil a patrimoniului cultural al Muzeului Județean Botoșani și funcționarea secțiilor Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu” Botoșani.

Urmare a acestei decizii, CJ a încheiat un contract cu un evaluator autorizat, care a estimat că valoarea de piață a imobilului (n.r. – care include și terenul aflat sub construcție) ar fi de 3.235.452 Lei, adică echivalentul a 658.000 Euro. Aceasta ar fi valoarea de la care pornesc negocierile, CJ urmând să fie reprezentat la discuții de o comisie formată din patru membri, care vor fi desemnați de președintele CJ.

CJ vrea să facă achiziţia în rate

În cadrul negocierilor, reprezentanții CJ vor încerca să obțină o posibilă plată în rate, urmând să fie stabilită perioada maximă de plată precum și modul în care se vor suporta cheltuielile legate de procedura de vânzare – cumpărare. Suma de la care pornesc discuțiile este cu 28.000 de euro mai mare decât valoarea stabilită la precedenta evaluare făcută de Nord Proiect SA, în iunie 2020.

Acționarii Nord Proiect SA spun că vânzarea sediului a fost decisă încă de anul trecut de către Adunarea Generală a Acționarilor (AGA). „De trei ani nu am primit niciun fel de dividende, iar aceasta a fost decizia luată în AGA”, a spus Ionel Panțâru, unul dintre acționari. De altfel, declanșarea procedurilor de vânzare a imobilului și înștiințarea autorităților s-a făcut tot în 2020, documentele trimise la toate autoritățile fiind semnate de directorul general al societății, Ionuț Vamanu.

Clădirea are o arhitectură eclectică cu influențe din barocul italian

Construită înainte de anul 1872, Casa Moscovici face parte din Centrul vechi al orașului, fiind o clădire emblematică pentru municipiul Botoșani. Refăcută după 1888 de bancherul evreu Boris Moscovici, clădirea are o arhitectură eclectică cu influențe din barocul italian și reminescențe palladiene. Cu subsol, parter și etaj, clădirea are o suprafață utilă desfășurată de peste 1.700 de metri pătrați și a fost folosită inițial ca locuință. Ulterior, imobilul a fost vândut către Camera de Comerț, care l-a folosit ca sediu principal în perioada interbelică.

La 1 Mai 1944, Consiliul de Administrație a închiriat trei camere pentru Serviciul Sanitar al orașului, două apartamente pentru Circumscripția III Poliție, iar la etaj pentru Instanța Specială de Judecată -Tribunalul. Ulterior, în perioada comunistă, clădirea a fost atribuită Bibliotecii Județene, iar după evenimentele din decembrie 1989 societatea „Nord Proiect” SA a preluat-o în patrimoniul propriu.

Ultima reabilitare la exterior a avut loc în perioada 2007 – 2008. În prezent, la parterul clădirii se află Secția de Împrumut copii a Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu” și Cabinetul de numismatică și filatelie, pentru care CJ plătește chirie, iar la etaj ar urma să fie amenajată Secția de artă a Muzeului Județean. Asta întrucât muzeul deține circa 2.500 de piese – tablouri și sculpturi – care sunt păstrate la subsol.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
7.7 ° C
9.6 °
7.1 °
90 %
0.8kmh
5 %
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...