Memorialul Ipoteşti, colaborare onorantă cu Ambasada României în Germania

Astăzi, 31 august, de Ziua Limbii Române, Ambasada României în Republica Federală Germania, a reamintit de colaborarea pe care instituţia o are cu Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu”. Această colaborare are la bază legătura specială realizată între spațiul cultural românesc și cel german prin prezența lui Mihai Eminescu la Berlin, unde a fost inclusiv secretar al Agenției  Diplomatice Române (1873-1874). „În virtutea acestei colaborări, rețeaua specialiștilor în studii românești din Germania are la dispoziție un nou instrument de expresie prin intermediul Revistei de Studii Românești <Glose>, editată de Memorialul <Mihai Eminescu> de la Ipotești, publicație ce constituie o platformă dedicată cooperărilor în domeniul studiilor românești din spațiul universitar românesc și internațional”, au transmis reprezentanţii ambasadei.

Potrivit acestora, interesul lumii culturale germane pentru limba română a reprezentat o constantă în linia dialogului inter-cultural dintre cele două ţări, fiind celebre şcolile de românistică iniţiate de Hariton Tiktin şi Ernst Gamillscheg la Berlin sau prin Gustav Weigand la Leipzig. De asemenea, mari creatori ai limbii române au fost în contact cu mediul culturii germane, precum Titu Maiorescu, Mihai Eminescu sau Ion Luca Caragiale, epoca Junimii marcând o importantă opţiune pentru paradigma românească filogermană, sau numele ilustrului umanist Dimitrie Cantemir, care a fost ales, în 1714, primul român membru al Academiei din Berlin.

Această colaborare presupune şi o promovare pe măsură, reprezentanţii Ambasadei completând postarea cu link-uri pentru ca persoanele interesate să vizioneze un documentar video despre instituţia botoşăneană, Revista de Studii Româneşti „Glose”, respectiv site-ul web al Memorialului Ipoteşti.

Deja ai votat!