Noian de probleme după controalele făcute în școli. Prefectul a cerut măsuri urgente (VIDEO)

Cu două săptămâni înaintea începerii anului școlar, problemele din unitățile de învățământ continuă să dea bătăi de cap autorităților. Prefectul județului, Dan Nechifor, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că aproximativ 75 la sută din școlile, grădinițele și licee au fost verificate, însă în multe dintre acestea există deficiențe care ar putea afecta derularea normală a orelor de curs. Problemele încep cu nefinalizarea unor lucrări de reabilitare și continuă cu existența unor grupuri sanitare neconforme, lipsa surselor de apă potabilă ori absența personalului sanitar în cabinetele de medicină școlară.

„Pentru prima dată am solicitat să fie verificat și modul de conformare la măsurile dispuse anul trecut de către comisiile formate prin ordinul prefectului. Aș putea să vă spun, pe ceea ce s-a verificat până acum, că există probleme. Dintre cele mai importante e lipsa verificării surselor de apă pentru a se putea acorda autorizația sanitară de funcționare”, a declarat Dan Nechifor, care a adăugat că în unele unități de învățământ lucrările de reabilitare nu se vor finaliza până la începerea anului școlar, iar în unele localități investițiile realizate nu au fost recepționate. „Există lucrări de reabilitare ce se vor putea finaliza după începerea anului școlar, ceea ce va putea să ridice probleme pentru derularea activităților didactice. Îi voi ruga pe domnii primari să urgenteze lucrările, fiind vorba despre școala gimnazială din Dracșani, Sulița, școala din Avrămeni. La Săveni, Liceul teoretic nu este gata încă, mai sunt lucrări la corpurile B și C. Avem și o construcție începută și abandonată la Dobârceni. Avem și localuri noi care s-au finalizat, dar la care nu s-a făcut proces verbal de recepție. Vorbim de investiții finanțate prin AFIR și voi lua legătura cu cei de la AFIR pentru urgentarea recepției. Este vorba despre grădinița cu program normal din Românești, cea din Albești și școala profesională din Vlăsinești”, a exemplificat prefectul Dan Nechifor.

O altă serie de deficiențe vizează grupurile sanitare, lipsa apei potabile dar și lipsa personalului din cabinetele de medicină școlară, aceste ultime probleme fiind abordate și în cadrul discuțiilor purtate săptămâna trecută cu premierul Florin Cîțu. „La Blândești, grupul sanitar a fost afectat de alunecările de teren. Se utilizează un alt grup sanitar, dar care se află la o distanță destul de mare. Avem probleme și cu apa potabilă. S-au forat puțuri, dar care nu reușesc să facă față. La Trușești, avem o problemă cu ceea ce înseamnă medicina școlară. Există un cabinet medical, dar este personal. Am discutat problema și în timpul vizitei premierului. Avem promisiuni că se va suplimenta numărul personalului medical din unitățile școlare”, a adăugat prefectul Nechifor, menționând că în prezent, la nivelul județului există 27 de cereri de finanțare depuse pentru amenajarea unor toalete școlare conforme, în alte 11 unități de învățământ lucrările de realizare a grupurilor sanitare fiind în plină desfășurare.

Problemele au fost recunoscute și de directorul general al Direcției de Sănătate Publică, Monica Adăscăliței, care a precizat că se încercă găsirea unor soluții inclusiv pentru asigurarea cu personal calificat a tuturor cabinetelor de medicină școlară existente la nivelul unităților de învățământ.

Activitățile de control au demarat pe 23 august a.c. și vor continua până pe 3 septembrie, interval în care toate unitățile de învățământ din județ vor fi verificate de echipe mixte formate din reprezentanți ai Inspectoratului Școlar, specialiști ai Direcției de Sănătate Publică și inspectori din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență.

 

Deja ai votat!