Un consilier municipal USR le dă lecţii funcţionarilor din Primăria Botoşani (video)

Raluca Ştefania Curelariu, consilier USR, unul dintre cei mai activi aleşi locali, a adus în atenţia publică o problemă pe care, în mod normal, trebuiau să o sesizeze funcţionarii din primărie. În şedinţa de ieri a deliberativului local, când se dezbătea proiectul vizând ”modificarea unui contract de concesiune încheiat cu SC Western Management Group SRL”, alesul local a luat cuvântul şi a arătat că acest proiect nu trebuie votat. Culmea este că proiectul iniţiat de primarul Cosmin Andrei avea avizul de legalitate al Oanei Georgescu, secretarul general al municipiului, dar şi raport de specialitate din partea Serviciului Patrimoniu.

Deşi administratorul societăţii a motivat că poate pierde o finanţare europeană, Raluca Curelariu a explicat că acesta minte. „Vă pot spune că societatea respectivă este pe pierdere începând cu anul 2012 şi nu are nici un angajat începând cu anul 2012, drept pentru care nu ar fi putut niciodată aplica la acest proiect. În anul 2020 societatea, prin administrator, a spus că are un proiect în derulare, acum ne spune că are un proiect în evaluare. Eu vă spun că nu au nici un astfel de proiect”, a spus Raluca Curelariu, adăugând că, pentru a aplica în cadrul Programului Operaţional Regional, era necesar ca societatea să aibă în anul anterior minim trei angajaţi şi să fie pe profit.

„Ne găsim în faţa unor lucruri extrem de grave”

Mai mult decât atât, consilierul local a atras atenţia asupra a două aspecte extrem de importante. „Prin decizia 13.008 din 2020 această societate a fost declarată inactivă de către ANAF, ANAF menţinându-şi decizia şi în 2021. Iar prin decizia 88 din 27 noiembrie 2020, această societate este dizolvată, ea nu mai există, nu mai activează. Drept pentru care ne găsim în fața unor lucruri extrem de grave”, a spus Raluca Curelaiu.

Aceasta a cerut funcţionarilor din cadrul Serviciului Patrimoniu să înceapă demersurile urgente pentru rezilierea contractului de concesiune cu Western Management Group şi celor din Serviciul Juridic să analizeze situaţia şi oportunitatea depunerii unei plângeri penale pentru fals în declaraţii, „pentru că această societate, prin declararea falsă a faptului că are un proiect în desfăşurare, a obţinut un beneficiu juridic, iar acest lucru se încadrează în faptele penale şi anume falsul în declaraţii”.

În cazul în care, aceştia nu se vor conforma, Raluca Curelariu a anunţat că va depune ea plângere împotriva reprezentanţilor acestei societăţi. „Este inadmisibil ca acest Consiliu Local să fie minţit de către cei care solicită de la noi anumite lucruri. Să vii să spui <vreau concesiune pentru că am un proiect în derulare> şi să nu-l ai, este fals în declaraţii. Este inadmisibil ca o societate dizolvată prin hotărâre a Tribunalului Botoşani, de anul trecut, din noiembrie, să ne solicite prelungirea unui contract”, a mai spus Raluca Curelariu.

Contract de concesiune încheiat în anul 2012

Societatea Western Management Group are contract de concesiune pentru un teren de 1.200 de metri pătraţi, încheiat în august 2012. În februarie 2020, Consiliul Local a aprobat prelungirea duratei contractului de concesiune pentru o perioadă de 10 ani, cu condiţia ca în maxim un an să realizeze investiţii prin dezvoltarea şi amenajarea zonei de punct de vedere urbanistic. Administratorul societăţii a cerut acum ca acest termen să fie de trei ani, motivând că nu a putut obţine documentaţia de urbanism necesară realizării investiţiei, respectiv o clădire cu demisol, parter, un etaj şi mansardă, în Zona Rediu, strada IC Brătianu, cu destinaţia valorificare resurse reciclabile, dezmembrări auto şi valorificare piese auto recuperate şi garaj.

Administratorul societăţii este Manuela Larisa Moisuc, fosta şefă de cabinet a deputatului Cătălin Obuf Buhăianu, asociat fiind Mihai Verenciuc, fost şef al Organizaţiei de Tineret a Partidului Democrat Liberal, condamnat la închisoare cu suspendare pentru trafic de persoane.

Primarul Cosmin Andrei a cerut ca proiectul să fie retras de pe ordinea de zi, pentru a se verifica cele semnalate de consilierul municipal USR.

Deja ai votat!