Salariul minim pe economie ar putea crește din octombrie

Ministrul muncii a anunţat ieri că ia în calcul majorarea salariului minim pe economie până la 1.600 de lei pe lună. În prezent, salariul lunar brut este de 2.300 de lei, iar net, adică „în mână”, 1.386 de lei.

Oficial, nu a fost înaintată o sumă din partea reprezentanților Guvernului, însă potrivit discuțiilor există disponibilitate pentru creșterea salariului minim. Majorarea s-ar putea aplica din octombrie, potrivit realitatea.net.

În județulBotoşani, mai bine de un sfert dintre botoșănenii cu carte de muncă câștigă salariul minim pe economie. Potrivit datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Botoșani, la sfârșitul lunii mai, în județ erau înregistrați 55.857 de salariați activi, cu normă întreagă, iar numărul de contracte active era de 64.728.

Dintre aceștia aproximativ 20.000 sunt bugetarii sau persoane care lucrează în diverse companii cu capital de stat. Așadar, rămân aproximativ 35.000 de angajați în mediul privat. Dintre aceștia, 14.146 de salariați, adică aproape jumătate, câștigă salariul minim pe economie. Asta înseamnă că mai bine de un sfert dintre botoșănenii cu un loc de muncă au un salariu lunar brut de 2.300 de lei, iar net, adică „în mână”, de 1.386 de lei.
Salariul minim pe economie este valoarea cea mai mică a salariului orar, zilnic sau lunar, pe care legea permite angajatorilor să-l acorde unui salariat. Astfel, pentru un program normal de lucru în medie de 169,333 de ore pe lună, un botoşănean cu salariul minim câştigă 13,583 de lei pe oră.

La nivel național, 1,6 milioane de angajați primesc salariul minim pe economie.

Deja ai votat!