Doliu în învăţământul botoşănean

Învăţământul botoşănean este în doliu după ce profesorul Ioan Aniţei a trecut la cele veşnice. Dascălul şi-a pus amprenta asupra a sute de elevi în cele câteva decenii în care a activat în cadrul Liceului Pedagogic ”Nicolae Iorga” din Botoșani, la catedra de limba română.

Ultimii ani au fost dureroși pentru profesorul Ioan Aniței. În 2007 s-a stins din viață fiica sa, Laura Dimitriu, o apreciată învățătoare, iar în 2021 a plecat la cele veșnice și Teodor Dimitriu, soțul fiicei sale.  Ioan Aniței a fost și președinte al Consiliului Județean în perioada 1992-1996.

Vestea i-a îndurerat pe toţi cei care l-au cunoscut. „Păi, ce-ați făcut, dom’ profesor?! Eu am crezut că sunteți veșnic. Ironia face să fiu pe drumuri acum, când aflu că profu’ de română a plecat și el pe ultimul. Ironia aia care-i plăcea lui cel mai mult și mai mult și pe care o folosea așa cum respira. Și de-oi fi învățat să-mi ascut limba de la cineva, clar de la el a fost. Puțini profesori mai au harul de a-și păstra elevii chiar și după zeci de ani de la absolvire. El l-a avut. Deși a părut că fuge de atenție, a deschis mereu ușa când unul dintre noi a bătut. Nu i-am mai trecut pragul de prea multă vreme. Ba că ajung prea rar la Botoșani, ba că e pandemie, ba că mai știu eu ce. Dar și când am fost, a avut grijă să mă ia la rost că scriu prea puțin. Că mă urmărea și nu-i scăpa nimic. Aici îi adusesem ziarul să mă laud că am câștigat un premiu de jurnalism. A zis că pot mai mult, că așa știa el să mă motiveze. Dar am văzut că-i mândru de mine și am rămas cu imaginea asta în suflet. Sper că acolo, dincolo, are pe cine să ia la mișto, că se pricepe la asta ca nimeni altul. Să aveți ce scrie, domnule profesor! Promit să mă străduiesc mai mult, să nu vă fac de rușine! Și vedeți că n-ați mai apucat să-mi arătați turla casei, pentru care v-am tot bătut la cap! Îmi rămâneți dator, atâta zic.* Ioan Aniței, fost profesor de limba română la Liceul Pedagogic „N. Iorga” din Botoșani”, este mesajul transmis de Amalia Dascălu, una dintre fostele eleve ale profesorului botoşănean.

Dumnezeu să-l odihnească!

Deja ai votat!