Produse pe bază de cânepă retrase din Lidl

Asociaţia Pro Consumatori a sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) cu privire la demararea unei anchete care să elucideze modul în care două tipuri de ceaiuri cu un conţinut ridicat de tetrahidrocanabinol (THC), notificate de LIDL România pe site-ul ANSVSA, au fost comercializate în reţeaua de supermarketuri.

Primul produs rechemat de producătorul sloven Mogota d.o.o. este „Mogota Ceai de cânepă 20 buc” cu data de valabilitate minimă 31.12.2022. Consumarea acestui produs poate avea consecinţe nedorite asupra sănătăţii, precum schimbări ale dispoziţiei şi oboseală. Din această cauză, clienţii trebuie să ţină cont de rechemare şi să nu consume produsul.
Al doilea produs este „Vita D’or Ulei bio de canepa presat la rece 250ml“, tot din cauza conţinutului ridicat de THC.

Cele două produse pot fi returnate în toate magazinele Lidl, iar contravaloarea va fi restituită, chiar şi fără prezentarea bonului fiscal. „Având în vedere faptul că tetrahidrocanabinolul este o substanţă psihotropă şi indiferent de concentraţie se încadrează noţiunii de drog de risc şi intră sub incidenţa dispoziţiilor penale, Asociaţia Pro Consumatori solicită DIICOT-ului declanşarea unei anchete la nivelul magazinelor din reţeaua Lidl în vederea identificării modului în care cele două produse alimentare cu conţinut ridicat de tetrahidrocanabinol au ajuns să fie comercializate pe teritoriul României. Este cunoscut faptul că atât în legislaţia românească, cât şi în cea a Uniunii Europene nu există dispoziţii legale cu privire la introducerea pe piaţă a produselor alimentare care sa aibă în compoziţie substanţa tetrahidrocanabinol. Totodată, în conformitate cu articolul 7 din Ordonanţa de Guvern nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, operatorii economici sunt obligaţi să pună pe piaţă numai produse sigure şi, dacă actele normative în vigoare prevăd, acestea să fie testate şi/sau certificate”, se arată în sesizarea trimisă de către preşedintele APC.

Tetrahidrocanabinolul este unul dintre numeroșii compuși canabinoizi care au fost identificați în planta de canabis. Acesta este principalul compus cu efect psihoactiv din produsul vegetal.

Deja ai votat!