marți, aprilie 16, 2024
AcasăLocal BTAutorităţi oarbe la reclamaţiile cetăţenilor

Autorităţi oarbe la reclamaţiile cetăţenilor

O femeie care deţine locuinţă socială este reclamată de propria soră că în acelaşi timp ar avea două case, iar acest conflict a scos la iveală, încă o dată, nepăsarea cu care autorităţile privesc reclamaţiile cetăţenilor. Astfel, o sesizare depusă de o botoşăneancă în urmă cu cinci luni la Locativa a rămas fără răspuns până în ziua de astăzi, iar directorul instituţiei spune că are lucruri mai bune de făcut.

Scandalul a pornit în primăvara acestui an, când o femeie a depus o sesizare la Locativa cu privire la faptul că sora sa, care are o locuinţă socială, ar deţine două case în localitatea Cristeşti.
„Am depus reclamație la Locativa pe 5 mai. Sora mea are două case în comuna Cristești, dar și locuință la Locativa”, a declarat Ana Cuciureanu. Femeia spune că una dintre casele surorii sale este obţinută printr-un act de vânzare-cumpărare, iar cealaltă ar fi ridicată pe un alt teren. „Ea spune că nu e locuibilă casa, dar ieri era aici la strâns de prune, are curent electric. Ea practic stă mai mult aici, în casa bătrânească”, a adăugat aceasta.
Botoşăneanca este revoltată de faptul că, deşi a reclamat o încălcare a legii, autorităţile i-au râs în nas. „Eu personal am fost la domnul Gornea (n.r., director adjunct al Locativa) și nimic. I-am spus domnului că voi apela la presă și pur și simplu mi-a râs în nas. Când i-am spus că această persoană încalcă legea și a obținut locuința prin acte false, răspunsul lui a fost «n-ai decât, fă-ți și tu»”, a spus Ana Cuciureanu.

Reguli stabilite prin lege

Potrivit legii pentru a putea beneficia de o locuinţă socială cetăţenii trebuie să respecte o serie de reguli. Astfel, în această categorie se încadrează persoanele cu venituri mici, care nu dețin în proprietate o locuință, nu au înstrăinat o locuință după data de 1 ianuarie 1990, nu au beneficiat de sprijinul statului în credite și execuție pentru realizarea unei locuințe şi nu dețin, în calitate de chiriaș, o altă locuință. Legea nu interzice, însă, ca beneficiarii să aibă în proprietate terenuri.

„Avem lucruri mai importante de făcut”

Pe listele municipalităţii sunt sute de persoane care ar avea nevoie de o locuinţă socială, însă, în ciuda acestui fapt, Florinel Gornea, directorul adjunct al Locativa, spune că, în cele cinci luni de la depunerea sesizării nu a avut timp să verifice dacă cele reclamate se confirmă sau nu. Situaţia vine în contextul în care, potrivit legii, instituţiile statului au obligaţia de a răspunde sesizărilor cetăţenilor în maxim 30 de zile.

„Ar trebui să fac o corespondență cu Primăria din Cristești și în funcție de răspunsurile pe care le vom primi vom acționa. Dacă se adeverește că aceasta este proprietară a celor două case, va fi evacuată prin hotărâre judecătorească. În principiu este o ceartă între două surori, eu știam că respectiva casă a fost o moștenire. Nu este de competența noastră să ne ocupăm de problemele de familie a fiecărei persoane. Dacă se dovedește că deține acele case va fi dată în judecată, va fi evacuată, nu i se va mai prelungi contractul. Avem lucruri mai importante de făcut decât acest conflict dintre cele două. În momentul în care aceasta a primit locuința, a declarat pe propria răspundere că nu are alte proprietăți ”, a declarat Florinel Gornea.
Oficialul nu a precizat când va face această corespondenţă şi nici când va verifica dacă cele sesizate se confirmă sau nu.

Chiriile pentru o locuință socială variază între 23 și 70 de lei, în timp ce pe piaţa imobiliară chiriaşii plătesc de la 100 de euro în sus.

„Dacă va trebui să evacuăm locuința asta vom face”

Contactată pentru un punct de vedere femeia reclamată, Florica Simionică, spune că, într-adevăr, are o casă la Cristești, însă aceasta este nelocuibilă, iar cealaltă este în construcţie.
„Am două case nelocuibile. Una este a tatălui meu, este bătrânească, aproape se dărâmă. Am construit, într-adevăr o altă casă, dar am turnat doar temelia, am ajuns la geamuri, de acum la anul viitor să o terminăm. Nu se poate sta într-o casă fără geamuri sau neacoperită. Dacă va trebui să evacuăm locuința asta vom face”, a declarat botoșăneanca.
Femeia spune că în momentul în care va finaliza construcţia pe care a început-o va renunţa la locuinţa socială. Până atunci, însă, atâta timp cât autorităţile nu consideră că încalcă legea, are de gând să o păstreze.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
24.8 ° C
27.6 °
24.4 °
37 %
4.2kmh
42 %
mar
26 °
mie
10 °
joi
5 °
vin
11 °
sâm
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și se plâng oamenii că nu sunt parcări în oraș. Iată că sunt, dar nu știu ei să le identifice.

EDITORIAL

De ceva timp suntem efectiv striviți de campania electorală, iar cei care visează la un nou mandat nu au pierdut ocazia de a ieși...

EPIGRAMA ZILEI

Cazul e nemaipomenit Și m-a lăsat fără cuvinte : Primul din clasă la tocit Spun toți că-i ... brici la minte!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...