Botoșăneni răniți la locul de muncă

Două persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte şapte au rămas în incapacitate temporară de muncă în urma urma unor incidente petrecute în timpul serviciului. Asta arată datele prezentate de inspectorii din cadrul ITM Botoșani care au desfăşurat mai multe controale pe parcursul lunii august. Acestea s-au soldat cu amenzi în valoare totală de  95.000 de lei.

În urma controalelor în domeniul relații de muncă, inspectorii ITM au descoperit patru persoane care lucrau fără forme legale, în consecință fiind aplicate amenzi în valoare de 80.000 de lei. În acest domeniu, au fost verificați 77 de angajatori, care aveau 3.333 de salariaţi, fiind depistate 133 de deficiențe.

Au fost desfăşurate acţiuni de control şi în cadrul Campaniei naţionale pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul fabricării produselor de brutărie şi a produselor făinoase, care a avut loc în perioada 30 august – 2 septembrie. În acest caz au fist verificaţi 32 de angajatori şi a fost aplicată o sancţiune în valoare de 20.000 lei.

Cele mai frecvente deficiențe întâlnite sunt în domeniul securității în muncă

În controalele efectuate de ITM s-a constatat că la Botoșani nu se respectă securitatea și sănătatea în muncă. Astfel, la cei 42 de agenţi economici verificaţi au fost constatate 83 de neconformităţi şi au fost dispuse 86 de măsuri. În aceste cazuri, au fost aplicate şi două amenzi în valoare de 15.000 de lei.

Printre cele mai des întâlnite deficiențe în cadrul acţiunilor de control se numără lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi de îmbolnavire profesională, inclusiv în ceea ce priveşte riscul biologic de infectare privind virusul SARS –COV2, neinstruirea lucrătorilor la angajare, lipsa planul de prevenire şi protecţie, neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic, angajatorii nu au luat măsuri pentru asigurarea de materiale necesare informării şi instruirii lucrătorilor și pentru desemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor și neefectuarea triajului epidemiologic la intrarea în unitate și neefectuarea instruirii împotriva Covid.

„Valoarea totală a amenzilor aplicate de către ITM Botoşani, în cadrul domeniilor Sănătate şi Securitate în Muncă şi Relaţii de Muncă în cursul lunii august 2021 este de 95.000 lei”, a declarat Cristian Leo Kohut, inspector-șef, ITM Botoșani.

Deja ai votat!