spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTDelapidare de la Parchet recuperată cu ţârâita

Delapidare de la Parchet recuperată cu ţârâita

Frauda de peste 800.000 de lei, bani care ar fi fost delapidați din bugetul Ministerului Public, prin intermediul a doi foști angajați ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, nu a fost recuperată nici după un deceniu. Condamnați la închisoare cu suspendare, cei implicați au fost obligați de judecători să restituie banii, însă unii dintre inculpați nu au achitat nici până acum sumele aferente.

Din acest motiv, reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani au cerut revocarea suspendării pedepsei în cazul unuia din administratorii de firme implicați în suveica prin care s-au scurs banii. Este vorba de Cristian Stanciu, fost administrator al societății Cordun SRL, în cazul căruia inclusiv Serviciul de Probațiune Botoșani a solicitat revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere de cinci luni de închisoare.

Cazul este acum în atenția Curții de Apel Suceava, care urmează să pronunțe sentința definitivă.

Bani delapidaţi prin achiziţii fictive

Afacerile s-ar fi derulat în perioada ianuarie 2007-martie 2009, când peste 800.000 de lei din bugetul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani s-au scurs în buzunarele mai multor persoane. Totul s-a bazat pe achiziţii fictive de materiale consumabile, sumele virate la firme fiind împărţite între cei care au pus pe picioare afacerea şi reprezentanţii firmelor care au acceptat jocul murdar. Astfel, în baza unor referate de necesitate, fostul manager economic Dorina Avătavului dispunea efectuarea de achiziţii, însă produsele solicitate nu mai ajungeau la parchet, iar banii erau împărţiţi – 25-40% rămâneau la patronii de firme, iar diferenţa se întorcea la angajaţii Parchetului. Filiera a căzut în aprilie 2009, când, în urma unui audit intern, au fost descoperite 393 de comenzi fictive.

Ancheta a fost preluată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Dorina Avătavului şi Lucian Şovan fiind trimişi în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals, iar cei opt administratori de firme implicaţi – Liviu Botuşan de la Elvicom SRL Botoşani, Doina Portariuc (mătuşă a fostului primarul al municipiului Botoşani Ovidiu Portariuc) de la Pagepa SRL, Cristin Stanciu de la Cordun SRL, Iulian Nica de la Oti Computers SRL, Corneliu Buiciuc şi Abel Buiciuc de la Comandi SRL, Silvia Scripcă de la Portas SRL (firma tatălui primarului municipiului Botoşani) şi Lotică Afrăsinei de la Clio SRL – fiind acuzaţi de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri sub semnătură privată.

Inculpaţi obligaţi să restituie banii

Dosarul a fost înaintat instanței de judecată, iar în urma procesului Curtea de Apel Suceava i-a condamnat pe toți cei implicați la închisoare cu suspendare, cu obligaţia de a restitui banii.

„Atrage atenţia inculpaţilor asupra dispoziţiilor (…) care prevăd revocarea acestui beneficiu şi executarea în întregime a pedepsei în cazul săvârşirii unei infracţiuni cu intenţie în cursul termenului de încercare, a neîndeplinirii obligaţiilor civile stabilite prin hotărârea de condamnare sau în cazul neîndeplinirii cu rea credinţă a măsurilor de supraveghere prevăzute de lege ori a obligaţiilor stabilite de instanţă”, se menţiona în sentinţa definitivă. Doar că pentru recuperarea banilor, reprezentanții Ministerului Public au trebuit să apeleze la serviciile unui executor judecătoresc, care a trecut la valorificarea bunurilor deținute de inculpați.

„De toate acestea se ocupă consilierul juridic de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, care cunoaște situația exactă și cu sumele recuperate de la inculpați. Ce pot să spun eu este că după ce sentința a rămas definitivă au fost declanșate procedurile de executare silită, iar executorul judecătoresc a organizat și o serie de licitații pentru valorificarea bunurilor deținute de cei în cauză și aflate sub sechestru, în vederea recuperării prejudiciului”, a declarat Valeriu Chihaia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani.

Cât s-a recuperat este greu de spus pentru că, potrivit deciziei instanței, sumele însuşite ilegal trebuiau restituite actualizate cu indicele de inflaţie şi cu dobânda aferentă. În plus, o parte din sumele recuperate de executor au fost încasate direct de acesta ca onorariu pentru serviciile asigurate.

Încarcerare cerută în cazul unui condamnat

O situație deosebită a fost înregistrată în cazul lui Cristian Stanciu, obligat să restituie, în solidar cu ceilalți inculpați, o parte din prejudiciu, în limita sumei de 166.558,03 lei. Astfel, în urma evaluării, consilierii Serviciului de Probațiune au concluzionat că la dosar nu există dovezi ale achitării integrale a obligațiilor civile.

Cum cel în cauză a colaborat bine cu Serviciul de probațiune până în iunie 2019, când nu s-a mai prezentat la termenul de supraveghere, consilierii i-au dat un avertisment, după care au cerut revocarea suspendării executării pedepsei, însă, din câte se pare, acesta ar fi plecat la muncă în străinătate. Ba mai mult, din informațiile comunicate de cei de la Impozite și taxe și Fisc, acesta ar figura în evidențe doar cu o Dacie 1300, dobândită în martie 2003, iar ultimele venituri realizate, în sumă de 52.580 lei (n.r. – provenind din înstrăinarea unor bunuri imobile) datează din 2013, deci cu doi ani înainte de condamnare.

Prin urmare, instanța a apreciat în primă fază că nu este vorba de rea voință, ci de imposibilitatea de a plăti banii, însă procurorii și cei de la Serviciul de probațiune cer în continuare încarcerarea acestuia.

 

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...