Marius Budăi a dat iar radarul peste cap

♦ Parlamentarul PSD de Botoşani Marius Budăi a fost prins conducând cu 121 de km/h în localitate, dar contestă sancţiunea poliţiştilor

Deputatul PSD de Botoșani Marius Budăi riscă să rămână din nou fără permisul de conducere, după ce a fost surprins de polițiști în timp ce conducea autoturismul personal cu viteză peste limita legală, printr-o localitate. Parlamentarul a contestat la judecătorie sancțiunea aplicată de agenții rutieri, însă a pierdut un prim proces și a formulat apel, contestația aflându-se în prezent pe rolul Tribunalului Vrancea.

Totul s-ar fi întâmplat în dimineața zilei de 22 februarie 2021, când parlamentarul botoșănean conducea un autoturism BMW, pe DN2 -E85, în localitatea Pufești, jud. Vrancea, și a fost înregistrat circulând cu viteza de 121 km/h în zonă de limitare de viteză de 60 km/h, abaterea fiind constatată de un radar montat de o autospecială a poliției. Tras pe dreapta, Marius Budăi a fost amendat cu 1.305 lei și cu sancțiunea complementară constând în suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 zile.

Ulterior, procesul verbal întocmit de polițiști a fost contestat la Judecătoria Adjud, în plângerea formulată la instanță parlamentarul susținând că polițiștii ar fi reținut în mod eronat că a condus autoturismul cu viteza de 121 km/h, invocându-se și faptul că polițistul ar fi menționat în mod fals viteza cu care se deplasa. „Nu știu ce a fost menționat acolo, întrucât acțiunea a fost formulată de avocat”, a spus deputatul Marius Budăi.

Deputatul a făcut apel

În timpul procesului, însă, polițiștii vrânceni au depus la dosar atestatul de operator radar și buletinul de verificare metrologică pentru radarul cu pricina, inclusiv imaginile video surprinse de echipamentul poliției, așa că judecătorii au menținut sancțiunea dispusă de agenții rutieri. „Instanța mai reține și faptul că deplasarea cu viteza peste limita legală este una dintre cauzele principale de producere a accidentelor rutiere cu urmări grave pentru viața și sănătatea participanților la trafic, aspect din care rezultă gradul ridicat de pericol social al acestei abateri contravenționale. Petentul nu se află la primul contact cu sfera ilicitului contravențional conform istoricului de la dosarul cauze”, se menționează în motivarea sentinței. Cu toate acestea, deputatul a făcut apel, iar dosarul a ajuns acum la Tribunalul Vrancea.

Fostul ministru a mai plătit pentru viteză

Nu este pentru prima dată când fostul ministru al Muncii a fost prins circulând cu viteză. În februarie 2019, Marius Budăi a rămas fără permis de conducere după ce a fost prins conducând cu 140 de kilometri pe oră în afara localității Sîrca (județul Iași), pe un tronson de drum unde viteza maximă admisă era de 70 kilometri pe oră. Atunci, el a fost amendat tot cu 1.305 lei, iar poliţiştii i-au ridicat permisul de conducere pentru 90 de zile, însă nu a formulat contestație.

Pe 28 iulie 2020, a urmat o altă amendă, încasată de data aceasta de la polițiștii din județul Neamț. Parlamentarul a contestat sancțiunea la Judecătoria Roman, însă pe 8 martie a depus o declarație la instanță prin care renunța la contestația formulată împotriva procesului verbal de sancționare.

Şi liberalii se grăbesc în trafic

Parlamentarul PSD nu este singurul politician sancționat pentru viteză excesivă. Și liderul liberalilor botoșăneni, Costel Șoptică, a fost amendat de polițiști, după ce pe 16 noiembrie 2019 a fost surprins de un echipaj de poliție în timp ce conducea autoturismul personal pe drumul naţional DN 29A, în localitatea Dumbrăviţa, cu viteza de 105 km/h. Și el a contestat amenda la Judecătoria Dorohoi, dar fără sorți de izbândă, procesul fiind acum pe rolul Tribunalului Botoșani.

Dacă acțiunea va rămâne definitivă, liderul liberalilor se va alege și el cu măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

Deja ai votat!