vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTPoliţist condamnat pentru că a furat şpaga

Poliţist condamnat pentru că a furat şpaga

Un fost agent de poliție, care a făcut „pierdută” o șpagă de 1.000 de lei și a subtilizat peste 2.000 de pachete cu țigări de contrabandă confiscate de foștii săi colegi, a fost condamnat definitiv la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare, sub acuzația de delapidare şi contrabandă în formă asimilată. Pentru a scăpa de pușcărie, fostul polițist, Paul Cătălin Nechita, în vârstă de 37 de ani, va trebui să respecte timp de trei ani mai multe măsuri de supraveghere stabilite de magistrați. În plus, el a fost obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare la Primăria orașului Săveni sau la Direcția de Drumuri și Poduri Botoșani.

„Obligă inculpatul să plătească părții civile D.G.R.F.P. Iași suma de 4.055 lei, daune materiale, reprezentând accesorii aferente debitului principal (în sumă de 16.669 lei – achitat). În temeiul (…), dispune confiscarea de la inculpat, în folosul statului, a sumei de 1.000 lei, însușită de inculpat. În temeiul (…) dispune confiscarea de la inculpat, în folosul statului, a sumei de 1.100,40 lei (contravaloarea în vamă a 1.500 pachete țigări marca Ashima) și a sumei de 429 lei (contravaloarea în vamă a 519 pachete țigarete diferite mărci). Obligă inculpatul să plătească statului suma de 738,17 lei, cheltuieli judiciare”, se mai arată în hotărârea Judecătoriei Botoșani. Sentința a fost pronunțată în urmă cu câteva luni și a rămas definitivă prin neapelare.

O parte din confiscări treceau prin mâna criminalistului

Încadrat în poliţie în urmă cu 10 ani, agentul şef adjunct Paul Cătălin Nechita a lucrat mai întâi în cadrul Poliţiei oraşului Ştefăneşti, după care a deţinut funcţia de agent tehnician criminalist, cu atribuţii de gestionar. Prin urmare, o parte din ce se confisca sau era indisponibilizat ajungea și la el pentru examinare criminalistică.

Bunurile erau depozitate într-un garaj folosit pe post de laborator criminalistic, iar la începutul anului 2019 unul dintre șefii lui a ajuns în garajul cu pricina și a găsit două ambalaje goale folosite la ridicarea sau conservarea unor probe, respectiv 150 de cartușe cu țigări „Ashima” confiscate în noaptea de 26 spre 27 august 2017 dintr-un autoturism abandonat pe raza comunei Știubieni, și alte 590 de pachete cu țigări, de diferite mărci, confiscate pe 5 iunie 2018 de la un plasator de țigări.

Luat la întrebări, agentul a recunoscut că el le-a luat, dar că le va aduce înapoi, lucru care nu s-a mai întâmplat. Colegii au intrat la bănuieli și au început să facă verificări și așa s-a descoperit că de fapt polițistul invocase tot felul de probleme, ba că nu a avut timp să le examineze, ba că nu a avut când să le depună la camera de corpuri delicte, iar când l-au luat cu binișorul fostul polițist a recunoscut într-un final că a luat pachetele cu țigări, el fumând câte unul sau două pachete pe zi.

Au început să dispară şi bani

Doar că lucrurile nu s-au oprit aici pentru că agentul de poliție a intrat în colimatorul șefilor, care au sesizat în final Biroul de Control Intern, descoperindu-se că același polițist nu a mai depus în Camera de copuri delicte și o sumă de bani, respectiv 1.000 de lei, bani ridicați pe 7 decembrie 2018 de la sediul Comisariatului Județean de Mediu într-o presupusă faptă de dare de mită.

Banii erau în două plicuri, care, în loc să ajungă la sediul IPJ, s-au volatilizat. Întrebat și de el, polițistul a spus că îi are în buzunarul unei haine și că îi va preda imediat, după care a invocat că i-ar fi pierdut întrucât în ziua respectivă, 7 decembrie 2018, ar fi fost la mai multe evenimente.

Anchetă pornită de procurori 

Ca urmare a celor întâmplate, a fost deschis un dosar penal, iar pe fir au intrat procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani și ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Botoşani. Cercetările au durat până în septembrie 2019, când agentul de poliție a fost trimis în judecată pentru delapidare şi contrabandă în formă asimilată. În urma scandalului, Paul Cătălin Nechita și-a dat demisia din funcție, iar în momentul în care a fost citat în instanță, el a depus la dosar o declarație prin care recunoștea toate faptele reținute în sarcina lui și a cerut judecarea în formă simplificată. Doar că judecătorii nu l-au crezut nicio clipă că el a pierdut banii. „Cu privire la suma de 1.000 de lei, inculpatul susține faptul că a pierdut-o și nu și-a însușit-o pentru a o folosi în interes personal. Susținerea inculpatului este evident nesinceră, fiind făcută cu scopul evitării răspunderii penale pentru această faptă.

Relevant sub acest aspect este faptul că inculpatul nu a raportat așa-zisa pierdere a sumei de bani șefilor ierarhici, nici imediat după presupusul incident, nici ulterior, în momentul în care lucrătorii de caz i-au solicitat să predea suma de bani și nici în momentul în care, la aproximativ o lună de la ridicarea banilor, când, fiind întrebat în legătură cu lipsa sumei de bani, a declarat în fața șefilor ierarhici doar faptul că nu o deține, fără a invoca vreun moment faptul că ar fi pierdut-o”, au arătat judecătorii în motivarea sentinței. Așa se face că fostul agent a fost condamnat pentru ambele fapte.

Interzis să mai lucreze în Poliţie

În plus, pe lângă pedeapsa dictată, judecătorii i-au interzis fostului polițist dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii. Din acest motiv, fostul polițist s-a angajat la o societate de panificație.

Judecătorii i-au atras însă atenția că, în situația în care nu va respecta toate măsurile dispuse, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere ar putea fi revocată.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16 ° C
16.1 °
14.4 °
57 %
12.1kmh
62 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...