Dotări europene pentru ISU și salvatorii din alte două comune de pe malul Prutului

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani continuă programul de dotări cu tehnică pentru dezvoltarea capacității de intervenție în situații de urgență la nivel local. Este vorba de o serie de achiziții făcute prin intermediul proiectului „Soluții comune la probleme comune: – dezastre naturale și cauzate de om la granița Româno-Ucraineană”(cod proiect 2SOFT/4.2/160). Până în prezent au fost achiziționate peste 150 de echipamente specializate (3 autospeciale de intervenție rapidă, echipamente de salvare, echipamente de protecție pentru pompieri etc.) ce au intrat în dotarea Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din cadrul primăriilor Păltiniș, Hudești (România) și Mămăliga (Ucraina) dar și a Detașamentului de Pompieri Dorohoi din subordinea ISU Botoșani. „Valoarea acestor echipamente se ridică la peste 190.000 Euro. Aceste investiții vor continua și în perioada următoare, Comuna Mămăliga (Ucraina) urmând să investească în extinderea sistemului local de alarmare a populației”, se arată într-un comunicat de presă emis joi, 9 septembrie a.c., de ISU Botoșani.

În perioada următoare, va fi elaborat un plan comun de acțiune, care va fi creionat de 8 experți, în scopul eficientizării cooperării în situații de urgență cum ar fi inundații, incendii și alte dezastre naturale sau cauzate de om. Documentul va fi supus aprobării și adoptării de către factorii de decizie de la nivel local din Păltiniș, Hudești (România) și Mămăliga (Ucraina) în scopul asigurării siguranței și securității populației. Tot în perioada următoare vor fi realizate lucrări de reabilitare și modernizare a infrastructurii existente la nivelul Detașamentului de Pompieri Dorohoi, pentru creșterea capacității de intervenție și de eficientizare a răspunsului instituției în situații de urgență.

Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea colaborării transfrontaliere în domeniul prevenirii situațiilor de urgență , în special la nivelul consorțiului format din patru parteneri respectiv ISU Botoșani, comunele Păltiniș și Hudești din județul Botoșani și Mămăliga (districtul Cernăuți Ucraina). Proiectul beneficiază de un buget total aprobat de 553.587,92 Euro din care 494.829,4 Euro finanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene, prin Programul Operațional Comun România-Ucraina ENI-CBC 2014-2020.

Proiectul vine după ce în ultimii ani localitățile de pe malul râului Prut s-au confruntat cu mai multe inundații generate de creșterea debitelor râului, ca urmare ploilor abundente.

 

Deja ai votat!