Clienţi notificaţi cu privire la dublarea preţului la energie

Preţul energiei electrice va continua să crească, dublându-se pentru clienţii anumitor furnizori, ceea ce îi poate aduce pe unii consumatori în imposibilitatea de a-şi plăti facturile, în ciuda ajutoarelor şi suplimentelor acordate de stat.

Specialiştii în energie semnalează de ceva timp preţul uriaş al MWh pe care furnizorii de energie sunt nevoiţi să-l achite producătorilor, pentru a-şi asigura cantitatea de energie electrică viitoare, cea care va fi furnizată în plină iarnă consumatorilor. Iar aceste preţuri sunt preluate şi de presa de specialitate: miercuri, 8 septembrie, Electrica a cumpărat de la CE Oltenia energie bandă pentru primul trimestru din 2022 la 560 de lei, în total 50 MW putere orară, iar Hidroelectrica a vândut, tot în 8 septembrie, energie bandă la peste 500 de lei/MWh (perioada 1 aprilie – 31 martie), două pachete de câte 5 MW orari, după cum scrie economica.net.

Spre comparaţie, preţurile regăsite în prezent în facturile românilor sunt cuprinse între 350 şi 380 de lei.

Preţuri majorate din cauza tarifelor percepute de producători

De altfel, în ultima perioadă tot mai mulţi furnizori de energie şi-au informat clienţii ale căror contracte pe piaţa concurenţială se apropie de final că vor fi nevoiţi să majoreze substanţial preţurile din cauza tarifelor percepute de producători. Astfel de informări au primit şi o parte dintre botoşăneni.

Spre exemplu, o companie şi-a anunţat clienţii că este obligată să modifice substanţial preţul energiei active din facturi. Un client a primit pe mail o notificare prin care află că de la 1 octombrie acest preţ va creşte cu peste 120%, de la 0,250 la 0,557 lei pe kilowatt, scrie libertatea.ro.

Cauzele care au dus la creşterea preţurilor

În notificarea transmisă prin mail, compania motivează creşterea prin „evoluţiile şi dificultăţile notorii de pe pieţele de energie electrică interne şi internaţionale”, ce „au condus la creşteri fără precedent ale preţurilor la energie electrică şi constituie o modificare de circumstanţe care îndreptăţeşte compania la actualizarea preţului contractual”.

Distribuitorul de energie spune că printre cauzele majorărilor se numără cotaţiile internaţionale ale certificatelor de emisii de CO2 (care au un impact direct în costul de producţie al unor producători de electricitate); refuzul unora dintre producătorii / furnizorii de energie de a livra cantităţile contractate; creşterea fără precedent a preţurilor la energie electrică pe pieţele operate de OPCOM; lipsa aproape totală a investiţiilor în noi capacităţi de producţie din ultima perioadă; consumul ridicat de energie electrică pe fondul temperaturilor extreme precum şi alţi factori.

În Legea consumatorului vulnerabil se spune că pot beneficia de ajutor de încălzire 747.000 de gospodării, reprezentând 10% din total gospodării existente în România, respectiv 1,9 milioane de persoane. 747.000 de gospodării din cele peste 9 milioane care au contracte cu furnizorii de energie electrică.

Deja ai votat!