spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTIulian Rotariu a plecat spre Bolivia. Ultramaraton la peste 4.000 de metri...

Iulian Rotariu a plecat spre Bolivia. Ultramaraton la peste 4.000 de metri altitudine

Vineri seară, pe 10 septembrie a.c., botoșăneanul Iulian Rotariu a pornit către America de Sud pentru a lua startul într-o nouă cursă de anduranță – „Ultra Bolivia Race”. Organizată de Canal Aventure, competiția se va desfășura în perioada 20 – 26 septembrie a.c. Angajat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), Iulian Rotariu va reprezenta România și va concura alături de alți 17 dintre cei mai puternici ultramaratoniști din lume înscriși. Competitorii vor trebui să parcurgă o distanță totală de 220 de kilometri, în şapte etape, în condiții neobișnuite. La fel ca și celelalte ultramaratoane, această cursă va fi tot autosusținută, participanții urmând să-şi poarte echipamentul şi hrana într-un rucsac.

Peste 3000 de km în 11 ultramaratoane și câte 150 de km săptămânal în pregătire, în ultimii șase ani, pare extrem de mult și pentru cei mai experimentați alergători. Nu și pentru plutonierul adjutant Iulian Rotariu, pompierul botoșănean care pare de neoprit. Deși a simțit frigul la minus 40 de grade în Antarctica și căldura la plus 48 de grade în deșerturile Gobi (China), Sahara (Africa), Atacama (Chile) și Australia, a cunoscut sălbăticia din deșerturile Calahari (Namibia), Patagonia, Mozambic și Vietnam, Iulian Rotariu continuă să-și testeze limitele și la alte curse extreme.

Subofițer operativ în cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, plt. adj. Iulian Rotariu a participat la mai multe competiții de anduranță. El s-a făcut remarcat după ce în iunie 2016 a reușit să se claseze pe locul I la categoria lui de vârstă la „Gobi March” desfășurat în China. Patru luni mai târziu el a egalat performanța la ultramaratonul „Atacama Crossing”, desfășurat în Chile. În mai 2017 el a participat şi la „Sahara Race” organizat în Namibia, unde s-a clasat din nou pe locul I la categoria lui de vârstă şi locul IV la general, situaţia repetându-se în noiembrie 2017, când a participat la „Roving Race” derulat în Patagonia, Argentina.

În decembrie 2018, Iulian Rotariu s-a clasat al doilea în „The Last Deserts” Antarctica. În 2019, în Australia, nu numai că a reușit să se claseze pe locul I la ultramaratonul „The Track” după 522 de km, dar și să stabilească un record al întrecerii, obținând un timp cu șapte ore mai bun decât câștigătorul competiției din 2017. În luna noiembrie 2019, în „Ultra Africa Race” din Mozambic, Iulian și-a consolidat poziția de lider al ultramaratoanelor organizate de Canal Aventure. Câștigarea ultramaratonului Ultra Asia Race” Vietnam (160 km în patru zile) din martie 2020 i-a adus și titlul de campion din competiția „Continental Challenge 2020”.

Fără să fie sportiv de performanță și fără să fie legitimat la vreun club, Iulian Rotariu a început să alerge în urmă cu aproape 12 ani, când a ajuns la spital cu fiul său şi, pentru a-şi consuma stresul, a început să alerge în jurul spitalului. Ulterior, el a început să participe la concursurile organizate de Ministerul Afacerilor Interne, reprezentând ISU Botoșani. După numai câteva curse, reprezentanții Asociației Părinților Copiilor cu Autism l-au rugat să-i reprezinte în competiții, iar din acel moment a început să participe la cursele internaționale, încercând să dovedească tuturor că limitele pot fi depășite.

Și de această dată, Iulian va alerga în Bolivia tot scop caritabil, încercând să sprijine în acest mod activitatea Asociației Părinților Copiilor cu Autism Botoșani.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...