Scumpirea energiei aruncă în aer şi restul preţurilor

Majorările de preţuri în cazul energiei şi combustibililor au adus cu sine un val de scumpiri. Astfel, luna trecută inflaţia a ajuns la 5,25%, iar produsele care s-au scumpit cel mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut sunt energia electrică, uleiul, gazele și carburanții.

Potrivit datelor prezentate de Institutului Națioanal de Statistică, luna trecută, cel mai mult s-au scumpit produsele nealimentare, cu aproape 8%. Tarifele serviciilor au crescut și ele cu aproape 3%, iar alimentele s-au scumpit față de august 2020 cu 2,7%.

Energia electrică s-a scumpit cel mai mult, costul fiind cu aproape 25 lei în plus la fiecare sută de lei facturată. Și pentru gaze plătesc românii acum cu peste 20% mai mult decât în vara anului trecut, dar sezonul marilor scumpiri la gaze abia din toamnă va începe.

Și prețurile de la pompă au crescut în ultimul an. Potrivit datelor INS, un litru de combustibil costă acum cu peste 14% mai mult ca în august 2020. Dacă anul trecut șoferii puteau cumpăra litrul de benzină și motorină cu circa 4,5 lei, acum trebuie să scoată din buzunar circa 6 lei.

În ceea ce privește alimentele, scumpiri au fost la ulei, telemea de oaie, pește proaspăt și margarină. Există, însă, și produse și servicii care sunt mai ieftine acum. Prețul cartofilor a scăzut cu circa 33%. Prețuri mai mici au fost și la fructe, citrice și bilete de avion.

Deja ai votat!