Ziua Pompierilor marcată cu ceremonii militare, avansări în grad și acțiuni de informare

Ziua Pompierilor din România este sărbătorită anual, pe 13 septembrie. În urmă cu 173 de ani, 166 de pompieri au înfruntat, într-o bătălie sângeroasă și inegală, trupele otomane venite să suprime idealurile Revoluției de la 1848. „Ducând mai departe tradiția predecesorilor, pompierii români continuă să își onoreze cu același curaj și abnegație misiunea de apărare a vieții și bunurilor concetățenilor, în confruntarea cu incendiile ori alte situații de urgență, punându-și adeseori viața în pericol pentru a o salva pe a semenilor”, se arată într-un comunicat de presă emis astăzi de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani.

Instituția pompierilor s-a dezvoltat și modernizat continuu, adaptându-se contextului contemporan, la clasica misiune de stingere a incendiilor adăugându-se operațiunile de salvare a persoanelor de la înălțime, de la înec, de sub dărâmături și din alte situații critice, intervențiile pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere și pentru acordarea primului ajutor calificat, misiunile de salvare a animalelor, de asanare a teritoriului de muniția rămasă neexplodată ori de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, intervențiile la accidente tehnologice, radiologice, biologice și alte calamități antropice sau naturale, precum şi alte misiuni de gestionare a situațiilor care periclitează siguranța semenilor. Rezultatul muncii salvatorilor, care au ca deviză „curaj și devotament”, se materializează zilnic în vieți și bunuri salvate.

Pe 13 septembrie, de Ziua Pompierilor din România, la sediul ISU Botoșani va avea loc un ceremonial militar, cu respectarea limitărilor impuse de măsurile de prevenire și combatere a noului coronavirus, în cadrul căruia se vor citi mesajele autorităților administrației publice centrale și locale, Ordinul de zi pe unitate al Inspectorului Șef al ISU Botoșani și ordinele de avansare în grad înainte de termen pentru personalul care și-a îndeplinit, în mod exemplar, atribuțiile de serviciu.

De asemenea, vor fi depuse jerbe de flori la monumentele eroilor pompieri din Botoșani și Dorohoi.

Tot în contextul Zilei Pompierilor din România, duminică, 12 septembrie a.c., se vor desfășura acțiuni de informare și educare preventive pe Pietonalul Unirii, în fața Muzeului Județean Botoșani, dar și la Uvertura Mall. Aceste misiuni vor fi conduse de pompierul Sam.

 

Deja ai votat!