Polițiștii au fost alături de elevi la începutul anului școlar

Astăzi, 13 septembrie, peste 300 de polițiști, alături de jandarmi, pompieri și polițiști locali au acționat în zona grădinițelor, școlilor și liceelor din tot județul, pentru un început în siguranță al noului an școlar. Astfel, fiecare unitate de învățământ a fost inclusă în itinerariile de patrulare auto și pedestre, inclusiv traseele pe care copiii le folosesc pentru a veni și pleca de la școală.

Polițiștii birourilor de siguranță școlară s-au deplasat la sediul unităților de învățământ, în vederea relaționării cu conducerea acestora și cu cadrele didactice responsabile de gestionarea fenomenului de violență școlară și bullying, respectiv cu consilierii educativi, în scopul identificării elevilor aflați în situații de risc sau vulnerabili. De asemenea, polițiștii de la rutieră au fost prezenți în apropierea școlilor, pe arterele de circulație intens tranzitate, pentru asigurarea fluenței și siguranței traficului rutier.

În perioada imediat următoare, polițiștii vor intensifica activitățile de verificare a vehiculelor destinate transportului de elevi, din punct de vedere al licențierii, existenței inspecției tehnice periodice, asigurării de răspundere civilă obligatorie și respectării normelor de protecție privind răspândirea virusului Covid-19. Totodată, sunt controlate unitățile economice din zona adiacentă unităților de învățământ, cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor.

„Pentru prevenirea evenimentelor negative și evitarea comportamentelor de risc victimal sau infracțional, polițiștii vor organiza pentru elevi diferite activități preventiv-educative. Acestea sunt orientate cu precădere către prezentarea unor modalități de soluționare non-agresivă a conflictelor, precum și a unor noțiuni juridice privind răspunderea penală și consecințele comiterii unor fapte antisociale, concomitent cu promovarea tipologiilor comportamentale bazate pe respectarea regulilor de conviețuire socială. Pentru creșterea gradului de siguranță în interiorul unităților de învățământ, polițiștii informează factorii responsabili cu privire la cele mai bune măsuri care pot fi luate și sunt pregătiți să răspundă la orice întrebare și să intervină ori de câte ori este nevoie”, a arătat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Botoșani.

 

Deja ai votat!