spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTPensii mai mari cu 11 lei

Pensii mai mari cu 11 lei

Pensia medie lunară a crescut cu 0,7% în trimestrul al doilea al anului faţă de primul trimestru, cu aproximativ 11 lei, până la valoarea de 1.661 de lei, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). La Botoșani, pensia medie lunară a fost de 1.269 lei în primul trimestru al anului, mai mare cu 0,55% faţă de cea din trimestrul precedent şi cu 15,89% mai mare comparativ cu cea din trimestrul I din 2020.

Numărul mediu de pensionari botoșăneni a fost de 78175 persoane, în scădere cu 422 faţă de trimestrul precedent și în scădere cu 438 persoane faţă de trimestrul I din 2020 .

La nivel național, numărul mediu de pensionari a fost de 5.085.000 de persoane în trimestrul al doilea al anului, în scădere cu 14.000 de persoane faţă de trimestrul precedent, iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4.657.000 de persoane, în scădere cu 8.000 de persoane.

Potrivit INS pensia reală exprimă contravaloarea mărfurilor şi serviciilor care pot fi cumpărate, respectiv utilizate, cu pensia medie nominală netă într-o anumită perioadă de timp, comparativ cu altă perioadă, având în vedere evoluţia preţurilor de consum şi a tarifelor serviciilor. Indicatorul se determină luând în calcul sumele corespunzătoare pentru pensiile plătite pensionarilor de asigurări sociale de stat, pensionarilor MApN, MAI şi SRI.

Botoșaniul, locul trei la numărul de pensionari agricultori care primesc indemnizaţii sociale

Sărăcia judeţului Botoşani este reflectată şi de statisticile referitoare la numărul de beneficiari ai indemnizaţiei sociale pentru pensionari. Astfel, în urma statisticii realizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), Botoșaniul se află pe locul trei în topul celor mai numeroși beneficiari din rândul pensionarilor din agricultură.

În luna iunie, în județ, erau luați în evidență 29.145 de beneficiari de indemnizaţie socială. Dintre aceştia, 20.760 erau pensionari din sistemul public, iar 8.385 pensionari agricultori. Comparativ cu luna mai, se observă o ușoară scădere a numărului de beneficiari. Astfel, în mai au fost înregistrați 29.272 de beneficiari de indemnizații, dintre care 20.802 erau pensionari din sistemul public și 8.470 pensionari agricultori, potrivit CJP, Botoșani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.5 °
85 %
1.3kmh
100 %
joi
11 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...