Șefi de instituții puși la plată de un botoșănean. Au refuzat să ofere informații publice

Șefii a două instituții au fost puși la plată după ce au refuzat să ofere informații de interes public unui botoșănean. Împușcat în timpul Evenimentelor din Decembrie 1989, Edward Cristian Comănac a încercat timp de doi ani să afle modul în care i se calculează indemnizația lunară reparatorie, informație considerată de interes public. Pentru că nu a primit informațiile solicitate, el a acționat în instanță atât Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada 1949 – 1989 , cât și Casa de Pensii. Procesele s-au derulat la Botoșani, iar instanțele de judecată au obligat cele două instituții să-i comunice informațiile solicitate.

Doar că răspunsurile primite nu au fost cele așteptate. Prin urmare, revoluționarul s-a adresat din nou Tribunalului Botoșani arătând că nu au fost puse în aplicare hotărârile judecătorești. În urma unui astfel de proces, directorul Casei de Pensii a Municipiului Bucureşti la fost condamnat, săptămâna trecută, pe 8 septembrie a.c., la plata unei amenzi în cuantum de 20% din salariul minim brut pe economie, pe zi de întârziere, începând cu data de 14 decembrie 2020 şi până la punerea în executare a dispoziţiilor sentinţei inițiale. Totodată, Casa de Pensii a fost obligată să-i plătească botoșăneanului o penalitate în cuantum de 100 lei pe zi de întârziere, de la data de 14 decembrie 2020 şi până la punerea în executare a sentinţei inițiale. Decizia de obligare la plată nu este însă definitivă și a fost atacată cu apel.

La fel s-a întâmplat și în cazul Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada 1949 – 1989 (SSRMLÎRCI). Pentru că nu a comunicat informațiile stabilite prin sentința Tribunalului, Puiu Nicole Fesan, secretar de stat în cadrul SSRMLÎRCI a fost condamnat, în luna mai a.c., la plata unei amenzi în cuantum de 20% din salariul minim brut pe economie, pe zi de întârziere, începând cu data de 4 septembrie 2020 și până la punerea în executare a dispozițiilor sentinței prin care era obligat să comunice informațiile. La fel, SSRMLÎRCI a trebuit să-i plătească botoșăneanului penalități de 160 lei pe zi de întârziere pentru perioada în care i s-au încălcat drepturile.

Bătălia dusă de botoșănean a avut la bază un alt aspect și anume că instituțiile statului aplică unele prevederi legale în mod arbitrar. În cazul lui, indemnizația a fost plafonată la nivelul anului 2010, deși potrivit legii aceasta trebuia calculată prin raportare la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat în anul aferent. „Acest refuz (n.r. – de comunicare a informațiilor de interes public) este de natură să îi producă prejudicii materiale pentru că perpetuează starea de discriminare existentă între beneficiarii legii (…) și îl împiedică să obțină probe relevante pe care să le folosească într-o viitoare acțiune în justiție”, au arătat judecătorii în momentul în care i-au condamnat pe șefii instituțiilor pentru necomunicarea informațiilor solicitate în termenul legal de 30 de zile. De altfel, în urma noianului de acțiuni în instanță, botoșăneanul a reușit să obțină majorarea indemnizației lunare.

Edward Cristian Comănac a lucrat pentru o perioadă de timp și în cadrul redacției „Monitorul de Botoșani”, dezvăluind o serie de ilegalități comise în județ. El a fost cel care a denunțat o mega escrocherie prin intermediul căreia peste o sută de clienți ai unui retailer, care au cumpărat produse în rate, au fost prejudiciați de angajații magazinului, care au falsificat prețurile și facturile.

 

Deja ai votat!