Beneficiarii de ajutor social vor primi banii încă șase luni după angajare

Guvernul a adoptat proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede ca cei care încasează ajutor social să primească indemnizaţie timp de încă șase luni dacă se angajează pentru o perioadă de cel puţin doi ani. Scopul proiectului întocmit de Ministerul Muncii este acela de a stimula participarea pe piața muncii a beneficiarilor de ajutor social.

„Principalele prevederi adoptate astăzi: menţinerea acordării ajutorului social pentru încă 6 luni de la data încadrării în muncă a unei persoane apte de muncă din familia beneficiară de ajutor social, cu condiţia încheierii contractului de muncă pentru cel puţin 2 ani. Dacă raporturile de muncă încetează mai repede din iniţiativa angajatorului, sumele acordate cu titlu de ajutor social nu vor fi recuperate. În schimb, dacă acestea încetează din cauza angajatului, sumele acordate cu titlu de ajutor social vor fi recuperate pe întreaga perioadă”, a spus Raluca Turcan, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, potrivit agerpres.ro.

Cei fără studii sunt obligaţi să urmeze programul „A doua şansă”

De asemenea, Ministrul Muncii a menţionat că altă prevedere din ordonanţa de urgenţă adoptată are în vedere obligativitatea beneficiarilor de ajutor social de a se deplasa la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă de fiecare dată când îi solicită acestea pentru aplicarea de măsuri de stimulare a angajării.

„Persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social vor fi obligate să se prezinte la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, din 6 în 6 luni sau ori de câte ori sunt solicitate, pentru menţinerea legăturii cu serviciile de ocupare şi stimularea ocupării. Absenţa va fi asimilată refuzului unui loc de muncă şi va duce la încetarea ajutorului social şi posibilitatea depunerii unei noi solicitări după o perioadă de 12 luni”, a precizat Raluca Turcan.

Programul A doua șansă se adresează adolescenţilor, tinerilor, adulţilor, proveniţi din medii sociale diverse şi cu vârste variate, care nu au urmat sau nu au finalizat învăţământul primar și gimnazial. Acesta oferă acestor categorii de persoane posibilitatea continuării şi finalizării învățământului obligatoriu fără a fi nevoite să-şi întrerupă eventualele activităţi profesionale sau familiale în care sunt angrenate. Pentru a putea primi ajutorul social beneficiarii fără studii finalizate vor fi obligaţi să urmeze acest program.

Mii de botoșăneni primesc ajutor social

Numărul persoanelor care primesc ajutor social la nivelul judeţului Botoşani este într-o uşoară scădere. Astfel, în luna mai, potrivit Agenției Județeane pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani, au fost acordate ajutoare pentru 2.987 de beneficiari, cu 20 mai puțin decât în luna aprilie, când de aceste facilităţi au beneficiat 3.007 botoșăneni.

Comparativ cu lunile mai, respectiv aprilie ale anului trecut, diferența nu este foarte mare. Astfel, în luna mai a anului 2020, au fost 2.960 de beneficiari de ajutor social cu 27 mai puţin faţă de aceeaşi lună a acestui an, iar în luna aprilie 2020, au fost 2.941, cu 66 mai puţin faţă de aprilie 2021.

Deja ai votat!