Coşmarul carantinei cuprinde iar judeţul

Evoluţia noilor cazuri de coronavirus este mult mai accelerată decât în valul de toamna trecută

O localitate din judeţ intră în carantină din cauza exploziei cazurilor de Covid-19 şi în câteva zile va urma şi a doua putea urma şi altele.

O localitate din judeţ intră în carantină din cauza numărului mare de noi cazuri de Covid descoperite în ultima perioadă. Este vorba despre Tudora, acolo unde rata de infectare a ajuns la 6,26 de cazuri la mia de locuitori. Aceasta este prima localitate din judeţ care intră în carantină în cel de-al patrulea val al pandemiei.

Şcoală online, mască peste tot

Odată cu intrarea în carantină, în localitate vor fi impuse şi restricţii. Astfel, şcoala se va face în mediul online, se impune obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă, precum şi pe o rază de 50 metri în jurul unităţilor de învăţământ. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Patru localităţi în scenariul roşu

De asemena, alte patru localităţi din judeţ sunt în scenariul roşu, după ce indicele a trecut de pragul de 3 cazuri la mie. Este vorba despre Roma, unde indicele este 5,87, Corni cu 4,27, Curtești cu 4,04 şi Havârna cu 3,55.
Alte 16 localităţi, respectiv Botoşani, Flămânzi, Blândești, Cordăreni, Cristineşti, Dângeni, Frumuşica, Hlipiceni, Mihai Eminescu, Mileanca, Nicşeni, Răchiţi, Sulița, Vlădeni, Vorona şi Vorniceni sunt în scenariul galben. La nivel judeţean incidenţa este de 1,67 de cazuri la mia de locuitori, după ce, în ultimele două săptămâni, 765 de persoane au fost confirmate ca fiind infectate cu SARS-CoV-2.

80 de cazuri în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, la nivelul judeţului 80 de persoane au fost diagnosticate cu Covid-19. Cele mai multe, respectiv 31, au fost din municipiul Botoşani. În acest context, rata de infectare a ajuns la 2,60 cazuri la mia de locuitori în municipiul reşedinţă de judeţ, după ce, în ultimele 14 zile, 309 persoane au fost diagnosticate cu Covid-19.
De la debutul pandemiei,15.296 de botoșăneni au fost diagnosticați cu Covid-19. Dintre aceștia 13.630 s-au vindecat, iar alți 739 au pierdut lupta cu boala. În prezent la nivelul județului sunt active 927 de cazuri.

Prognostic sumbru pentru următoarele zile

Autorităţile au un prognostic sumbru în această săptămână. Astfel, municipiul va depăşi 3 cazuri la mie şi vor apărea noi restricţii în zilele următoare.

Potrivit unei prognoze a epidemiologilor din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), la mijlocul acestei săptămâni municipiul Botoşani va depăşi 3 cazuri la mia de locuitori, mai exact se va ajunge la 3,15.

Asta va însemna şi o serie de restricţii, inclusib pentru evenimentele sportive. Astfel, FC Botoşani va juca următorul meci acasă cu până la 30% din spectatori, faţă de 75% ca până acum. De asemenea, aceştia vor intra pe stadion doar cu certificatul verde.

Proiecţii şi mai sumbre sunt pentru localităţile Roma şi Tudora, care vor ajunge la 7,13, respectiv 6,63 de cazuri la mia de locuitori. Astfel, dacă Tudora intră deja în carantină, acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi la Roma, dacă se va lua această decizie la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Pe lângă acestea, trei comune vor fi, până la finele săptămânii, la peste 4 cazuri la mie, Havârna, Corni şi Curteşti (ultimele două depăşind deja pragul), în timp ce alte comune vor depăşi trei cazuri la mie. Este vorba despre Blândeşti, Mihai Eminescu, Răchiţi, Vorniceni şi Vorona.

 

Deja ai votat!