vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTIulian Rotariu ia startul într-o nouă provocare

Iulian Rotariu ia startul într-o nouă provocare

Astăzi (n.r. – luni, 20 septembrie), botoșăneanul Iulian Rotariu va lua startul într-o nouă competiție „Ultra Bolivia Race”. Organizată de Canal Aventure, cursa se va desfășura în perioada 20 – 26 septembrie a.c. concurenții urmând să parcurgă o distanță totală de 220 de kilometri, în şapte etape. Deși inițial s-au înscris în cursă 17 ultramaratoniști, la start se vor alinia doar 15, printre care și o femeie. Iulian Rotariu este singurul român participant la această competiție.

Startul se va da la ora locală 9 am (n.r. ora 16 la Botoșani) din localitatea Salinas, competitorii urmând să parcurgă 22 de kilometri până în localitatea Salar de Coipasa, unde vor înnopta. Cea mai grea probă va fi etapa a 6-a, programată a se desfășura pe 25 septembrie, când cei rămași în cursă vor trebui să parcurgă într-o sigură zi 42 de kilometri, de la Isla del Pescado până în deșertul Salar d’Uyuni. Acesta este cel mai mare deșert de sare din lume, având o suprafață de 10.582 km².

Situat în departamentele Potosí și Oruro în sud-vestul Boliviei, lângă creasta Anzilor, la o altitudine de 3.656 m deasupra nivelului mării, el este aproape de hotarul dintre Bolivia și Chile. De altfel, ultima etapă a cursei va avea loc tot în deşertul Salar d’Uyuni. La fel ca și celelalte ultramaratoane, cursa va fi tot autosusținută, participanții urmând să-şi poarte echipamentul şi hrana într-un rucsac.

Iulian Rotariu a participat la 11 ultramaratoane

Până în prezent, Iulian Rotariu a parcurs peste 3.000 de km în 11 ultramaratoane. El s-a făcut remarcat după ce în iunie 2016 a participat la „Gobi March”, desfășurat în China, unde s-a clasat pe locul I la categoria lui de vârstă. Au urmat mai apoi „Atacama Crossing”, desfășurat în Chile, „Sahara Race” organizat în Namibia și „Roving Race” derulat în Patagonia, Argentina.

În decembrie 2018, Iulian Rotariu s-a clasat al doilea în „The Last Deserts” Antarctica, dar în 2019 a ieșit câștigător în Australia, unde a stabilit un nou record al ultramaratonului „The Track”. Apoi, el și-a consolidat poziția de lider în cursa „Ultra Africa Race” din Mozambic, dar și „Ultra Asia Race” organizat în Vietnam, în martie 2020. Aceste ultime victorii i-au adus, anul trecut, și titlul de campion în competiția „Continental Challenge 2020”.

Fără să fie sportiv de performanță și fără să fie legitimat la vreun club, Iulian Rotariu a început să alerge în urmă cu aproape 12 ani, când a ajuns la spital cu fiul său şi, pentru a-şi consuma stresul, a început să alerge în jurul spitalului. Ulterior, el a început să participe la concursurile organizate de Ministerul Afacerilor Interne, reprezentând ISU Botoșani. După numai câteva curse, reprezentanții Asociației Părinților Copiilor cu Autism l-au rugat să-i reprezinte în competiții, iar din acel moment a început să participe la cursele internaționale, încercând să dovedească tuturor că limitele pot fi depășite. Și de această dată, Iulian va alerga în Bolivia tot în scop caritabil, încercând să sprijine în acest mod activitatea Asociației Părinților Copiilor cu Autism Botoșani.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...