spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTJandarmi anchetaţi de procurorii militari după o amendă

Jandarmi anchetaţi de procurorii militari după o amendă

Doi jandarmi din cadrul Detașamentului de Jandarmi nr. 3 Dorohoi au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului Militar Iași după o întâmplare petrecută în urmă cu aproape doi ani. Totul a plecat de la o gafă comisă de unul dintre subofițeri, în momentul aplicării unei amenzi. Ulterior, colegul acestuia a încercat să-l „acopere”, iar în final cei doi au ajuns să fie anchetați de procurorii militari.

Între timp, subofițerul care a gafat s-a pensionat, dar a fost trimis în judecată pentru sub acuzațiile de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și abuz în serviciu. La rândul său, colegul care a vrut să-l ajute a fost acuzat de mărturie mincinoasă, dar a recunoscut totul și a scăpat de o eventuală destituire.

Amendă aplicată după un scandal între vecine

În fapt, pe 7 august 2019, cei doi jandarmi, Emanuel P. şi Ionuț R. au fost solicitați de polițiștii din Darabani, care erau la un alt eveniment, să intervină în aplanarea unui scandal izbucnit între două vecine, una dintre protagoniste susținând că a fost lovită cu coada de la sapă de vecina ei. Cei doi jandarmi au aplat situația conflictuală, dar cu toate acestea vecina a continuat cu injurii, așa că Emanuel P. i-a aplicat o amendă. Ulterior, în februarie 2020 fiica femeii a mers să plătească impozitele la Primărie și așa a aflat că mama ei trebuie să plătească și o amendă, care fusese trimisă deja în debit de către Inspectoratul de Jandarmi Județean.

Când a mers să verifice de unde a apărut amenda, femeia a realizat că fusese sancționată, însă nu a recunoscut semnăturile de pe procesul verbal de contravenție și prin urmare a contestat amenda în instanță.

Semnătura de pe procesul verbal a fost contestată

Când să judece cazul, magistrații Judecătoriei Darabani au realizat că femeia contestă inclusiv semnătura de pe acel proces verbal și au sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Iași. A urmat o constatare grafică criminalistică, iar concluziile au fost că semnăturile femeii ar fi fost contrafăcute chiar de jandarmul care aplicase sancțiunea, adică Emanuel P.

Cei doi jandarmi care au intervenit la eveniment au fost chemați de către procurorii militari pentru a fi audiați, ambii invocând că femeia ar fi semnat totuși procesul verbal de contravenție. Așa se face că anchetatorii au decis cercetarea subofițerilor – primul pentru falsul realizat, iar celălalt pentru mărturie mincinoasă.

Când a aflat că riscă să fie trimis în judecată, Ionuț R. a recunoscut totul și chiar a acceptat să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii. Astfel, el a scăpat cu o pedeapsă de cinci luni închisoare pentru mărturie mincinoasă, dar în baza acordului de recunoaștere magistrații au dispus amânarea aplicării pedepsei. Astfel, timp de doi ani subofițerul va trebui să respecte mai multe măsuri de supraveghere, printre care și prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității pe o durata de 30 de zile, la Primăria Darabani sau la Muzeul Memorial George Enescu.

Jandarm trimis în judecată după pensionare 

În schimb, jandarmul care ar fi semnat în fals, Emanuel P., s-a pensionat și a fost trimis în judecată  pentru fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și abuz în serviciu, în cazul său procesul urmând să se desfășoare separat. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, acesta va beneficia de prezumția de nevinovăție.

Interesant este că în urma anchetei inițiate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Iași, procurorii militari au audiat-o și pe femeia care s-a trezit cu amenda pe numele ei. Femeia a susținut însă că nu are niciun fel de pretenții din partea jandarmilor și că singura dorință a ei este ca vecina să o lase în pace.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
9.4 °
96 %
3.6kmh
100 %
mie
19 °
joi
19 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...